Повратницима омогућен опоравак у Слатини након операција

Маријана Миљић Бјеловук
Повратницима омогућен опоравак у Слатини након операција

Нисам се осјећао добро. Стискало ме у прсима. У Дому здравља Босански Петровац речено ми је да имам кардиолошких сметњи и да треба да урадим налазе те да се хитно јавим кардиологу. На то сам се све оглушио. Међутим, стање се погоршало, због чега сам хитно пребачен у Универзитетски клинички центар (УКЦ) Бањалука, гдје су ми доктори одлично прихватили, прича ово за “Глас Српске” Драго Пећанац из села Јањила у Босанском Петровцу, којем је захваљујући стручности доктора из највеће здравствене установе спасен живот.

Пећанац је само један од 300 повратника у ФБиХ који су у протеклом периоду добили помоћ медицинских стручњака из УКЦ и Болнице Приједор, на основу протокола који је потписан са надлежнима у Републици Српској. Први протокол о лијечењу повратника из Унско-санског и Ливањског кантона омогућио је остваривање здравствене заштите на секундарном нивоу у двије поменуте здравствене установе, а претходних дана допунама тог документа пацијентима су омогућене и услуге Института за физикалну медицину, рехабилитацију и ортопедску хирургију “Др Мирослав Зотовић”.

Пећанац за “Глас” прича и да су му по пријему у највећу здравствену установу у Републици Српској уграђена два, а затим и још један стент.

- Доктори у Дому здравља у Босанском Петровцу уважавају сву документацију из Бањалуке. Презадовољан сам добијеним услугама у највећем граду Српске. Они настављају да прате моје стање те сам код њих наручен на контролу у септембру - прича нам Пећанац и додаје да су му доктори након свега савјетовали и рехабилитацију у бањама.

Пећанцу, као и другим повратницима у Унско-санском кантону од првог октобра омогућено је и коришћење услуга једне од најсавременијих здравствених установа које се баве рехабилитацијом и бањским лијечењем и то Института “Др Мирослав Зотовић”.

- То је најбоља здравствена установа терцијарног здравственог типа и бањско-рехабилитационог у БиХ. Добити прилику да обављате здравствене услуге, прегледе и третмане у таквој установи, а када живите у Босанском Петровцу, Босанској Крупи или Санском Мосту је заиста непроцјењиво - рекао је “Гласу Српске” члан Управног одбора Центра за подршку повратницима Унско-санског кантона Немања Давидовић.

Навео је да велику захвалност дугују Републици Српској на могућности коју је пружила повратницима, а у томе се посебно, како наводи, истичу министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић и предсједник РС Милорад Додик.

Овим проширењем првобитног протокола, наглашава Давидовић, укљученост повратника из Унско Санског кантона у здравствени систем РС је порасла на виши ниво.

- Планирамо у идућој години да у потпуности завршимо укљученост повратника у здравствени систем Републике Српске, кроз још један или два вида проширења протокола о лијечењу пацијената у здравствени установама у Републици - поручио је Давидовић.

Навео је да је у протеклих 11 мјесеци било више од 300 пацијената повратника који су се у складу са првобитним протоколом лијечили у Болници у Приједору те у УКЦ-у.

- Резултати су заиста одлични. Људи су презадовољни. Иако је ова мјера која је настала искључиво тражењем, односно инсистирањем српских повратника, у примјену протокола укључени су Бошњаци који су требали здравствену заштиту. Дакле, укључени су сви - поручио је Давидовић.

Навео је да је измијењени и проширени протокол на снази од првог октобра ове године.

- Од почетка идуће године сви трошкови ићи ће на терет буџета Републике Српске, док ће ова три мјесеца 2024. ићи на терет самог Института “Др Мирослав Зотовић”. Дакле, изашли су нам у сусрет да одмах од октобра буде омогућено лијечење - нагласио је Давидовић.

Министар здравља и социјалне заштите РС Ален Шеранић је након потписивања овог протокола у четвртак изјавио да тај документ омогућава рехабилитацију и лијечење повратника у Ливањском и Унско-санском кантону у Институту за физикалну медицину, рехабилитацију и ортопедску хирургију “Др Мирослав Зотовић”.

Шеранић је рекао да ће овај протокол омогућити пацијентима повратницима третман било да је ријеч о консултативно-специјалистичкој здравственој заштити или стационарном бањском лијечењу у Институту “Др Мирослав Зотовић”.

- Становницима општина Босански Петровац, Гламоч, Дрвар и Грахово биће омогућене те услуге. У оквиру протокола предвиђен је и слијед корака у смислу обавеза које имају општине које су потписале протокол - навео је Шеранић и додао да протокол предвиђа да у оквиру Републичког секретаријата за избјегла и расељена лица буде издвојено 100.000 КМ, колико је предвиђено за улазак у овакву врсту активности.

Трошкови

Директор Института “Др Мирослав Зотовић” из Слатине, који је такође један од потписника проширеног протокола Горан Талић рекао је да је ова установа и до сада лијечила Србе из ФБиХ без икаквог условљавања.

- Ко је могао да плати, платио је, ко није могао, није платио. Ми ћемо практично све до Нове године сносити трошкове лијечења, а након тога то ће ићи по протоколу, а уколико буде преко тога, Завод ће сносити те трошкове - нагласио је Талић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана