Повратницима и монасима донације пред Васкрс

Милош Васиљевић
Foto: Д. Поздеровић

БОСАНСКИ ПЕТРОВАЦ - Пакетима хране и хигијенских производа представници компаније “м:тел”, пред највећи хришћански празник Васкрс, обрадовали су повратнике у Босанском Петровцу и Мартин Броду, а манастиру Рмањ уручили вриједну донацију за завршетак обнове.

Генерална директорица ове компаније Јелена Триван истакла је да су бихаћко-петровачку епархију посјетили у оквиру акције “Нисте сами”.

- Срби су овде малобројни, живе расути по селима и значајно је да их пред Васкрс посетимо, као и свештенике и монахе и да им покажемо да нису сами - рекла је Триванова.

Истакла је да су даровали пакете хране које ће свештеници подијелити народу и у име ове компаније послати им поруку да остану на својим огњиштима.

Она је са својим сарадницима посјетила и манастир Рмањ и уручила вриједну донацију.

- Овај манастир је више пута рушен, а у Другом светском рату срушен је на Велики четвртак због чега смо баш у сусрет Васкрсу желели да донесемо помоћ. Ми јесмо и бићемо ктитори и приложници овог манастира. Желели смо да кажемо свештенству и народу, који овде живи, да смо с њима и да их подржавамо - нагласила је Триванова.

Владика бихаћко-петровачки Сергије изразио је захвалност компанији “м:тел” на спремности да помогне народу тог краја, истакавши да манастир Рмањ ове године слави 580 година постојања.

- Манастир је, по традицији, годинама и бурној историји срце ове епархије. Знамо да је тешка ситуација, да нема народа, али ми морамо да чувамо светињу - истакао је владика Сергије.

Према његовим ријечима, у току је обнова ове светиње, а владика је истакао да их компанија “м:тел” подржава не само у грађевинским пројектима, већ и уговором у вези с предајницима на храмовима у епархији.

Зорица Карановић једна од повратница која је с родитељима остала у селу Мало Очијево каже да је већина младих отишла из села.

- Немамо ни струје ни воде откако смо се вратили. Имамо панеле, али они баш и не функционишу, једино љети. Тата има малу пензију, а преживљавамо јер имамо стоку. Немамо основних услова за живот - рекла је Карановићева.

Бака Мика Карановић је додала да се пате откако су се из избјеглишта вратили на своје огњиште.

- Док је муж био жив држали смо овце, краву, а сад нема ко. Немам никаква примања тако да је тешко живјети - испричала је Карановићева.

Дугогодишњи пријатељ

Секретар Епархије бихаћко-петровачке, свештеник Здравко Богојевић рекао је да је компанија је “м:тел” дугогодишњи пријатељ епархије и да ово није први пут да им помажу.

- И ранијих година су помагали у обнови дијела епархијских просторија. Овај потез компаније “м:тел” много ће значити нашем народу. Ово је један вид помоћи социјално угроженима - рекао је Богојевић. Према његовим ријечима, на овим просторима је углавном старачка популација, а како каже они немају никаквог примања па им ова помоћ заиста значи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана