Повратници продали донирану механизацију, па "зарадили" пресуде

Срна
Повратници продали донирану механизацију, па "зарадили" пресуде

СРЕБРЕНИЦА - Основни суд у Сребреници изрекао је 20 пресуда појединцима који су продали фрезе и другу пољопривредну механизацију коју су добили у оквиру расподјеле донације Саудијске Арабије за помоћ повратницима на сеоска имања у овој општини укупне вриједности два милиона КМ.

Правни заступник општине Зекеријах Хаџић рекао је да је од 20 пресуда већ 18 правоснажно, а у два случаја поновљен је судски поступак.

- Од 18 пресуђених пет је већ измирило обавезе из пресуда - прецизирао је он.

Донације у грађевинском материјалу и пољопривредној механизацији, за шта је Саудијска Арабија намијенила средства, општина Сребреница распоредила је 2020. године након спроведене процедуре јавног позива.

Подијељено је 35 косачица, 92 мотокултиватора са приколицама, по пет машина за сијање и вађење кромпира, 50 тримера и пет силокомбајна. Након сазнања да су многи продали добијену механизацију, општина је одредила тим за провјеру који је установио да је 20 особа отуђило добијену механизацију и поднио пријаве на основу којих је Основни суд изрекао пресуде.

Са 13 корисника који су злоупотријебили донације општина је склопила договоре о репрограмирању плаћања и тај рок истиче крајем фебруара.

- Уколико не измире обавезу и не изврше судску пресуду приступиће се принудној наплати по 8.000 КМ, а то је цијена мотокултиватора од 6.500 КМ и додаје се још 1.500 КМ за судске трошкове и затезне камате - појашњава Хаџић.

Ово је први пут да се у Сребреници покрене процес провјере злоупотребе донација. Хаџић каже да ће ове контроле постати пракса у случајевима гдје општина буде партнер донаторима.

Међутим, донације су све рјеђе и ниже вриједности, а нажалост, сличне контроле нису обављане раније када су чешће стизале донације великог обима и вриједности. Хаџић каже да је ово упозорење будућим евентуалним корисницима донација да се не упуштају и нелегалне послове и злоупотребу донација јер ће бити санкционисани уколико то учине.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана