Поводом дана општине повеља предсједници Српске

Срна
Foto: СРНА

ПЕТРОВО- У Цркви Покрова Пресвете Богородице у Петрову данас је, поводом Дана и славе општине - Михољдан, служена литургија и парастос борцима са овог подручја страдалим у одбрамбено-отаџбинском и свим претходним ратовима.

Након литургије положено је цвијеће у спомен-соби у згради општине и на спомен-гробљу у центру Петрова.

Поводом Дана и славе општине одржана је свечана сједница локалног парламента на којој је Повеља општине Петрово - Михољско љето додијељена предсједници Републике Српске Жељки Цвијановић, а преузела ју је савјетник предсједника Српске Александра Мићић.

У области друштвене дјелатности Златна значка додијељена је министру просвјете и културе Српске Наталији Тривић, а признање је у њено име преузела начелник Одјељења за предшколско васпитање и образовање у Министарству просвјете и културе Сњежана Стојичић.

Свечаности је присуствовао министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић који је рекао новинарима да је општина Петрово важна за Владу Српске која је помагала овој локалној заједници у унапређењу саобраћајне инфраструктуре, те навео да се, између осталог, помаже изградња првог вртића који се финансира из више извора.

Он је навео да Петрово има значајан пољопривредни потенцијал, због чега је пред Републичком геодетском управом покренута иницијатива да се у приоритет стави излагање парцела некадашње задруге како би се земљиште ставило у функцију локалним пољопривредницима.

Према његовим ријечима, по основу подстицаја у пољопривреду у Петрово се годишње дозначи око 100.000 КМ.

Начелник општине Петрово Озрен Петковић рекао да је на данашњи дан прије 30 година привремена Скупштина ове општине донијела одлуку о проглашењу општине Петрово, коју је озаконила Скупштина Републике Српске.

Петковић је подсјетио на све реализоване активности у протеклих годину дана, укључујући и подршку српским повратницима у граничним федералним општинама, те као циљ за наредни период најавио улагање у развој реалног сектора.

У оквиру додјеле награда и признања, плакета општине уручена је љекару Зорану Благојевићу, који је и предсједник Скупштине општине.

У области привреде, шумарства и пољопривреде, златна значка уручена је Славиши Станојевићу из Какмужа, сребрна Миловану Пејићу из Петрова, а похвалницу је добила МФ банка Бањалука.

У области друштвене дјелатности сребрна значка уручена је игуману Манастира Свети Никола Гаврилу Стевановићу, а новчани износ од по 100 КМ добили су Марија Радић из Сочковца, Катарина Вуковић из Какмужа, Ања Баји из Петрова, Лазар Благојевић из Петрова и Немања Божић из Карановца.

Писмене похвале уручену су Мирославу Стојановићу и Загорки Јовић из Швајцарске, међународној организацији "Ворлд вижн", Душану Цвјетковићу из Петрова и Дражену Благојевићу из Какмужа.

Свечаној сједници Скупштине општине присуствовали су посланик у Народној скупштини Републике Српске Срђан Тодоровић, представници Трећег пјешадијског (Република Српска) пука, градоначелник Добоја Борис Јеринић, представници братске општине Борово из Хрватске, те представници вјерских заједница, невладиних организација и званице из области привреде и културе.

Телеграме подршке упутили су српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије, Народна скупштина Српске, Министарство унутрашњих послова, Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију, те општина Станари.

Прије свечане сједнице локалног парламента, Петковић је заједно са
начелником Одјељења за предшколско васпитање и образовање Министарства просвјете и културе Сњежаном Стојичић и градоначелником Добоја Борисом Јеринићем обишао подружницу добојске Јавне предшколске установе "Мајка Југовић" у Петрову која треба да почне са радом у новембру.

Петковић је захвалио предсједнику Републике Српске Жељки Цвијановић која је обезбиједила иницијалних 150.000 КМ за реновирање и адаптацију вртићког простора, Министарству просвјете које је обезбиједило 30.000 КМ, УНДП-у за око 40.000 КМ, а велики допринос су дали "Ворлд Вижн" и град Добој.

Јеринић је подсјетио да су представници Добоја и Петрова потписали 1. септембра споразум о заједничким обавезама за оснивање вртића у Петрову.

Он каже да је задовољан изгледом објекта и да ће малишани имати одличне услове боравка.

Стојичићева је истакла да је стратешка опредијељеност Министарства просвјете и културе Српске да се заједно са партнерским институцијама повећа обухват дјеце у предшколским установама широм Српске, те да је задовољна што је тај тренд у порасту упркос смањењу броја рођене дјеце у Српској.

У оквиру "Михољских свечаности" поводом Дана и крсне славе општине Петрово, од 8. октобра су одржане бројне културне, спортске и туристичке манифестације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана