Повишена температура код дјеце није увијек за одлазак љекару

Срна
Повишена температура код дјеце није увијек за одлазак љекару

БИЈЕЉИНА - Повишена температура код дјеце није увијек за одлазак љекару, али је први од три најчешћа разлога због којег треба потражити педијатра, рекла је педијатар Бранка Гаврић на вечерашем предавању о овој теми у Бијељини.

Гаврићева је истакла да у Хитну помоћ треба да се обрате родитељи када температура не може да се спусти лијековима за снижење, антипиретицима, као и они чије дијете добије фебрилни конвулзивни напад, познат као фрас.

“У осталим ситуацијама, родитељи треба да скидају температуру, расхладе и раскомоте дијете и сачекају свог педијатра ујутру. На тај начин неће оптеретити систем Хитне помоћи, која је заиста оптерећена”, рекла је новинарима Гаврићева, која је вечерас, оржала предавање у организацији Актива жена СНСД-а.

Она је истакла потреби да педијатри свакодневно раде на едукацији мајки, јер ће се температура дешавати у најнормалнијим околностима - кад дијете прими вакцину, када му расту зубићи, што нису патолошка стања.

О најчешћим узроцима доласка мајки са дјецом код педијатра, Гаврићева је навела сумњу на вирус корона, као и дигестивне тегобе - пролив и повраћање, те указала да два сата послије повраћања, кад се не смије узети ни кап воде, прекидају повраћање, а баланс се поставља постепеном хидратацијом.

Као трећи најчешћи разлог одласка родитеља са дјецом код љекара, Гаврићева је навела бол у уху код дјетета, те истакла да у тим ситуацијама дјетету треба дати “ибупрофен”, који се даје према килажи.

Члан Актива жена СНСД-а Татјана Перић рекла је да је ово само једна у низу едукација коју Актив организује и пружа подршку свим женама и мајкама, независно од социо-економског статуса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана