Повеља града Требиња генералу Радовану Грубачу и привреднику Душану Васиљевићу

Срна
Повеља града Требиња генералу Радовану Грубачу и привреднику Душану Васиљевићу

Требиње - Генералу Радовану Грубачу и привреднику Душану Васиљевићу биће додијељена Повеља града Требиња, одлучили су данас једногласно одборници локалног парламента, а на иницијативу градоначелника Луке Петровића.

У образложењу је истакнуто да се генералу Грубачу, који је био командант Херцеговачког корпуса од 1992. до 1996. године, највеће признање града додјељује за његов допринос у одбрани града током одбрамбено-отаџбинског рата.


Генерал Грубач је носилац више значајних признања, међу којима су Орден Милоша Обилића, Карађорђеве звијезде првог реда, Орден Немањића.

Некадашњи командант Херцеговачког корпуса, који је по чину генерал-мајор, живи у Београду.

Привреднику Душану Васиљевићу, власнику предузећа "Попово поље", се додјељује Повеља града као првом послијератном привреднику који се одлучио да улаже у Требиње.

Васиљевић је и власник виногорја у Јужној Африци. Отац је десеторо дјеце.

Носилац је Ордена Светог Саве првог степена, којим га је одликовала Српска православна црква.

Градски буџет 22.770.000 КМ

Одборници Скупштине града Требиња усвојили су данас буџет града за 2017. годину у износу од 22.770.000 КМ, што је за 8,62 одсто мање од буџета за 2016. годину и 7,28 одсто мање од плана по ребалансу буџета за текућу годину.
У образложењу приједлога буџета је наведено да се највеће смањење на приходовној страни односи на примитке од продаје имовине, који су у ребалансу буџета за текућу годину износили 5.070.000 КМ, а у 2017. години, према исказаним намјерама инвеститора, планирани у износу од 2.025.000 КМ.

Највеће повећање у односу на ребалансирани буџет текуће године планирано је на приходима од накнада за уређење градског грађевинског земљишта увећаним за 182 одсто, те приходима од земљишне ренте, који су већи за 31 одсто.

Шеф Клуба одборника СНСД-а Гордан Мишељић истакао је да се буџет у овом моменту не може назвати развојним, већ више санационим.

Као неке од инвестиција предвиђених буџетом, Мишељић је навео асфалтирање и реконструкција више градских улица, уређење водоводне мреже, пројекат водоснабдијевања, напомињући да планиране капиталне инвестиције у наредној години износе 2.780.000 КМ.

Одборник СДС-а Видомир Бегенишић сматра да је буџет потрошачки и да је развојна компонента сведена на минималну мјеру, те да ће, како је рекао актуелна већина морати да тражи алтернативне начине финансирања преко грантова или донација.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана