Потврду о вакцинацији дневно достави 300 Бијељинаца

Данијела Бајић
Потврду о вакцинацији дневно достави 300 Бијељинаца

БАЊАЛУКА - Процес пријаве становника Српске, који су вакцину против вируса корона примили у Србији или некој другој земљи, у већини домова здравља тече успорено, осим у Бијељини гдје тимовима породичне медицине дневно буде достављено и по 300 потврда.

 

Из Института за јавно здравство РС су позвали грађане који су се вакцинисали у Србији да се јаве свом породичном љекару и донесу потврду о имунизацији како би били евидентирани у информациони систем за праћење процеса имунизације. На овај начин ће, како су истакли, употпунити тренутну базу података о вакцинисаним грађанима и уз то имати и прецизније информације о томе колико је становника РС вакцинисано изван граница.

Помоћница директора за медицинска питања у Дому здравља Бијељина Гордана Савин истакла је да грађани од понедјељка масовно доносе потврде да су вакцинисани у Србији.

- И раније су се грађани с времена на вријеме јављали свом породичном љекару и доносили потврде да су вакцинисани у Србији. Међутим, ове седмице љекарима се јављало и до 300 особа дневно, односно од пет до десет људи по тиму породичне медицине - казала је Савинова и додала да бијељински Дом здравља има 55 тимова породичне медицине.

Како су истакли у Дому здравља у Бањалуци, ова здравствена установа је 16. јуна упутила позив суграђанима, који су процес вакцинације обавили ван границе Српске, а са мјестом пребивалишта у овом граду, да доставе потврде, а према јучерашњим подацима пријавило се укупно 311 особа.

-  Бањалучани су се у Србији највише одлучивали за “синофарм”, “фајзер” и “спутњик В” - казао је  портпарол бањалучког Дома здравља Бојан Вујичић.

У зворничком Дому здравља, који има 25 тимова породичне медицине, кажу да се свом љекару дневно јаве по свега два грађанина која су вакицинисана у Србији.

- Грађани су крајем прошле седмице интензивније кренули да достављају потврде да су вакцинисани у Србији. Међу вакцинама доминирају “спутњик” и “синофарм” - казао је директор ове здравствене установе Радивоје Аћимовић.

У добојском Дому здравља не крију разочарење одзивом грађана вакцинисаних у Србији, када је ријеч о достављању потврде. Директор ове здравствене установе Славко Ковачевић каже да се до јуче пријавило свега 27 људи, углавном здравствених радника.

- Много више Добојлија вакцинисало се у Србији него што их се до сада пријавило - тврди Ковачевић.

Ништа боља ситуација није ни у Приједору, гдје се, према ријечима вршиоца дужности директора Дома здравља Слободана Јавора, до сада укупно пријавило 50 грађана.

-  Све док се сви грађани који су на вакцину ишли у Србију не пријаве, не можемо имати тачну слику о броју вакцинисаних ван граница - казао је Јавор.

Требиње

Епидемиолог у Дому здравља Требиње Јелена Дурић каже да грађани, који су по дозе ишли у Србију или неку другу државу, достављају потврду приликом доласка на преглед.

- Тренутно смо ускраћени за податак о броју вакцинисаних Требињаца изван Српске. Оно што знамо јесте да су наши суграђани на вакцину, осим у Србију, ишли у Црну Гору и Хрватску - казала је Дурићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана