Потврђен опозив Боре Шкељића

Ведрана Кулага
Потврђен опозив Боре Шкељића

Кнежево - Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ усвојила је јуче одлуку којом је утврдила престанак мандата начелнику Кнежева Бори Шкељићу из НДП-а након што је вољом већине грађана на референдуму опозван са те позиције.

Одлука је донесена послије разматрања извјештаја о спроведеном опозиву начелника, а коначан став биће познат након што прође период у којем је могуће уложити жалбу на првостепену одлуку ЦИК-а.

- Одлука није правоснажна јер се на њу може уложити жалба у року од два дана од дана њеног пријема - потврдила је портпарол ЦИК-а Максида Пирић.

Од Шкељића јуче нисмо успјели да сазнамо да ли ће уложити жалбу на одлуку ЦИК-а.

- То вама не могу рећи. До виђења - поручио је Шкељић.

Он је, како сазнаје "Глас Српске", већ упутио приговор на спроведени референдум, али су га чланови ЦИК-а одбили јер нису били донијели одлуку у вези са опозивом, тако да је тек од јуче могуће улагати жалбе и приговоре.

За предсједника Скупштине општине Кнежево Радована Марића, са друге стране, нема дилеме. Каже да је одлука ЦИК-а очекивана јер је опозив прошао без иједног проблема и пропуста.

- Сада само можемо да чекамо да буду завршене процедуре ако буде жалби и да наставимо да радимо оно за шта нам је народ указао повјерење - истакао је Марић.

Подсјетио је да избори за новог начелника неће бити одржани због законских рокова, имајући у виду да би идуће године требало да буду локални избори. Због тога ће општином руководити замјеник начелника, којег треба да именује Скупштина општине, јер је Борис Рељић још раније смијењен са те позиције.

- Након што одлука ЦИК-а постане правоснажна, Кнежево неће имати начелника, а с обзиром на то да немамо ни замјеника начелника јер је разријешен још 2013. године, именоваћемо вршиоца дужности замјеника начелника. Очекујемо да ћемо то завршити почетком идуће године, послије новогодишњих и божићних празника - рекао је Марић, који није желио да открива кога ће скупштинска већина предложити за ту позицију.

Према званичним и комплетним резултатима референдума, за опозив начелника Кнежева гласао је 3.071 грађанин, док је 2.441 био против. Тиме је Шкељић на трећем референдуму изгубио начелничку фотељу.

Одлука о опозиву начелника усвојена је крајем октобра, а донијела ју је већина у Скупштини општине коју чини блок странака предвођених СНСД-ом које су у јуну 2013. године преузеле премоћ у одборничким клупама. Промјеном односа снага у парламенту дошло је до дуге и дубоке политичке кризе, а због Шкељићевог игнорисања скупштинских одлука и одбијања сарадње скупштинска већина је у посљедњих годину донијела другу одлуку о опозиву начелника.

РИК

Извјештај о спроведеном опозиву у Кнежеву разматрала је недавно и Републичка изборна комисија РС. Њихов коначан став је да је опозив спроведен у складу са изборним законима БиХ и РС и да није било неправилности које су могле и које би могле утицати на коначан резултат.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана