Потресна прича о породици Арсић са Косова коју је објавио Глас Српске добила срећан крај

Анита Јанковић
Потресна прича о породици Арсић са Косова коју је објавио Глас Српске добила срећан крај

Карловац, Вучитрн - Страхом и тешким животом испаћена породица Арсић на Косову и Метохији послије дуго времена осјетила је шта значи ријеч срећа, а на лицима укућана потекле су сузе радоснице када су сазнали да ће им бити остварена више него скромна жеља и да ће добити толико жељену краву.

Арсићима, који живе у селу Граце надомак Вучитрна, вратила се вјера у живот послије позива из редакције "Гласа Српске" и радосне вијести да се јавио донатор. Са жељом да помогнемо породици која живи на ивици егзистенције "Глас Српске" је у понедјељак објавио потресно писмо младића Горана Арсића на чија је плећа пао терет да прехрани укућане. Он се обратио Одбору за помоћ Србима на Космету из Бањалуке молећи за помоћ како би купили краву и колико-толико вратили наду у боље сутра. Вапај двадесетшестогодишњака услишила је Епархија горњокарловачка из које је у редакцију "Гласа" стигао радостан позив и питање - како да помогнемо Арсићима.

Владика горњокарловачки Герасим каже да га је потресла прича о породици Арсић.

- Чим сам прочитао текст о тешкој судбини Арсића одлучио сам да обезбедим неопходни новац. Дирнула ме њихова животна прича и пожелио сам да им што прије помогнем. Послали смо им јуче 1.500 евра путем "Вестерн јуниона" како би што пре купили краву - рекао је владика Герасим.

Он каже да многи људи траже новац јер влада велика немаштина и да је тешко процијенити коме је помоћ најпотребнија.

- Сигуран сам да овај пут новац одлази у праве руке и да ће крава Арсићима бар мало олакшати суморну свакодневицу - рекао је владика Герасим.

Срећне вијести брже-боље подијелили смо са Арсићима. У њиховом дому завладала је невјерица.

- Не могу да верујем да ће нам неко дати новац. Је ли ме зезате? Ма, да зезате ме. Немогуће је да се неко тако брзо јавио. Тражио сам помоћ на стотину адреса и никад ништа, а ви сте успели за 24 сата - казао је Арсић.

Након што смо га увјерили да новац заиста стиже Горан је уплаканим гласом почео да захваљује.

- Хвала вам много, нисте ни свесни колико сте добро дело учинили. Ево, сузе радоснице лију низ лице целој мојој породици. До неба смо вам захвални. Нека вас, све Србе у РС и владику Герасима чува драги бог. Господ ће вам добрим вратити - понављао је узбуђено Арсић.

Каже да одмах почиње са припрема мјесто у штали и да ће чим добије новац купити краву.

- За те паре можемо купити баш добру краву. Пазићемо је као да је дио наше породице - казао је Арсић.

Његова породица преживљава са само 164 марке социјалне помоћи од којих треба обезбиједити храну за петоро гладних уста, али и скупе лијекове за Горанове обољеле родитеље. Живот им додатно отежава страх од Албанаца чије пријетње и увреде трпе свакодневно. Кућа им је неколико пута била каменована, а затим и запаљена.

Горан је завршио медицинску школу, али му је запослење годинама недосањан сан.

- Годинама сам на бироу. Нема здравствене институције на чија врата нисам закуцао, али посла ниоткуда. Спреман сам да радим било шта. Спреман да дођем и у РС и радим само да зарадим новац за лекове болесним родитељима и помогнем породици да преживи. Чистио бих и ципеле на улици ако треба - каже Арсић.

Вриједни младић са двојицом браће бори се да прехрани породицу не либећи се ни најтежих физичких послова. И њих је, међутим, све мање. Упркос проблемима не помишља да напусти огњиште и земљу прадједа солунца.

Арлов

Срећу због обезбијеђене помоћи Арсићима није скривао ни предсједник Одбора за помоћ Србима на Космету Милорад Арлов.

- Велико хвала владици Герасиму и "Гласу Српске" који су помогли Арсићима. Они као и многе српске породице живе у гету и сиромаштву и зато им је свака помоћ добродошла. За Видовдан идем тамо. Посјетићу Арсиће и уручити им помоћ од још неких људи који су ми се јавили - рекао је Арлов који помоћ носи и Србима у Грачаници, Зубином Потоку, Косовској Митровици и на Газиместану.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана