Потребни водичи за кинеске туристе

Драгана Орловић
Потребни водичи за кинеске туристе

Бањалука - Походи на планине, уживање у ријекама и одмори у бањама, тек су мали дио шаролике понуде РС, све атрактивније за љубитеље природе из цијелог свијета, а ускоро на домаће дестинације стижу и многи кинески туристи, због чега су нам неопходни лиценцирани водичи са познавањем језика овог азијског народа.

У Туристичкој организацији РС (ТОРС) кажу да повећан број кинеских туриста на просторе Балкана очекују првенствено у Србији по укидању визног режима, уз коју ће и наша земља бити им незаобилазна адреса.

- Слободно можемо рећи да очекујемо повећање долазака туриста из Кине и на наше подручје, па ће нам бити потребни водичи за кинески језик - поручују из ТОРС-а.

РС има 73 регистрована лиценцирана туристичка водича.

- Осим за енглески језик, имамо водиче који говоре и италијански, руски, француски, њемачки и шпански језик - наглашавају у ТОРС-у.

Према подацима Републичког завода за статистику, током прошле године је забиљежено 323.908 долазака и 740.601 ноћења, што је 9,9 одсто више долазака и 7,8 одсто више ноћења у односу на 2015. Као и до сада највећи број ноћења, поред домаћих туриста, било је гостију из региона. Када су у питању остале европске земље, највише туриста стигло је из Турске, Аустрије, Италије, Њемачке и Холандије.

Авантуристички и екстремни спортови и овог љета биће једна од главних понуда Српске. У рафтингу, планинарењу, параглајдингу моћи ће уживати и домаћи и страни туристи, а најатрактивније дестинације су токови Врбаса и Таре, као и планинска подручја Козаре, Сутјеске, Јахорине, Лисине и Озрена. Они који желе мирније провести вријеме у природи, као што су риболовци, могу да уживају у чарима ријека Пливе, Рибника и Угра, које представљају праве ревире за љубитеље флај-фишинга.

Богата је и понуда вјерског туризма, а издваја се источна Херцеговина и Требиње. Туристичка организација овог града у своју понуду уврстила је туру која укључује обилазак средњовјековних манастира. Туристи ће имати јединствен доживљај и ако посјете Андрићград, туристички, културни, административни и едукативни комплекс. Смјештен је на полуострву између ријека Дрине и Рзава, на неких 300 метара од вишеградске ћуприје и нуди много тога да се погледа.

Стручни испити

Министарство трговине и туризма РС током 2016. године расписало је јавни позив за полагање стручног испита за стицање звања туристичког водича.

За њих је организована обука и предавање, након чега су у априлу 53 кандидата стекла звање туристичког водича за подручје Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана