Потребна помоћ за обнову цркве Светог архангела Михаила код Билеће: Националном споменику пријети урушавање

Јана Кезић
Потребна помоћ за обнову цркве Светог архангела Михаила код Билеће: Националном споменику пријети урушавање

БИЛЕЋА - Храму Светог архангела Михаила у Трновом Долу код Билеће из 14. вијека, који је национални споменик БиХ, потребна је хитна обнова како не би дошло до његовог урушавања.

Билећки свештеник Александар Грчић рекао је за “Глас Српске” да ову цркву, која је од великог историјског и духовног значаја, и то не само за Билећу, него за цјелокупан православни народ, нагриза зуб времена.

Испричао је да је светињи у Трновом Долу, која је увршћена на листу националних споменика БиХ, неопходна комплетна санација, те да је Завод за заштиту културно-историјског и природног насљеђа РС направио и пројекат за обнову.

- Вриједност пројекта, у тренутку када је израђен, износила је 50.000 марака, али су цијене грађевинског материјала порасле. Нешто новца смо већ прикупили, можда отприлике пола, али да бисмо уопште започели радови, морају бити прикупљена сва потребна средства - казао је Грчић.

Црква је, како каже, у веома лошем стању, посебно што су се након земљотреса у Невесињу постојеће пукотине додатно повећале.

- Кров прокишњава, па смо скинули дрво и ставили лимену плочу да мало заштитимо. У олтару сам видио двије рупе и није ми било јасно одакле оне у поду, а онда сам, када је падала киша, схватио да из источног зида као мали поток тече вода и те рупе су нека врста одвода. Иконостас је пропао, а западни и јужни зид су испупчени и постоји велика шанса да се сруше - прича свештеник Грчић.

Објаснио је да су морали брзо реаговати и контактирати Завод за заштиту споменика, а професорица Милијана Окиљ је изашла на терен са тимом, који је урадио пројекат. Акцију су подржали  бројни добротвори, али рад и залагање Јовице Денде, како каже, мора посебно истаћи и навести као примјер како се са великом вољом постижу жељени циљеви.

- Јовица је један од наших највећих бораца за обнову цркве. Он је скупио прилоге од више од 300 људи и наставио даље - каже Грчић, додајући да се нада да ће потребна средства бити прикупљен што прије, те да ће обнова моћи почети на прољеће.

Народ је, како прича, свјестан важности обнављања светиња, чему свједочи чињеница да се јављају и распитују о цркви са свих страна.

- Поприлично је чудно то што је ова црквица дуго времена била запостављена, о њој се није много причало чак ни у Билећи - рекао је Грчић, додајући да је у посљедње вријеме, како је кренула прича о обнови, посјећује све више људи.

Казао је да мјештани села у којем се налази ова светиња имају велику жељу да се она обнови и засија у пуном сјају.

- Радимо, градимо, обнављамо новије цркве, али остадоше нам те старе и на крају нам се може десити да се, док градимо нове, сруше те које су од историјског значаја - рекао је Грчић.

У овом храму се, према предању, причестила српска војска предвођена војводом Влатком Вуковићем пред одлазак на Косовски бој 1389. године, као и пред бој на Билећком пољу 1388. године са османлијском војском, када су Турци тешко поражени и заустављени. ++++

Жиро-рачун

Сви који желе помоћи и уплатити средства за обнову храма то могу учинити уплатом на сљедеће рачуне, уз обавезно навођење сврхе уплате: Обнова цркве Архангела Михаила у Трновом Долу.

Рачун у КМ: 562-00881640325-54 НЛБ. Девизни Рачун: ИБАН: БА395620088138095918 Српска православна црквена општина Билећа, Краља Александра 19, 89230 Билећа. SWIFT BIC: RAZBBA22, НЛБ БАНКА АД, Милана Тепића бр. 4, 78 000 Бањалука. (EUR, USD, AUD, CAD, CHF, DКК, GBP, HRK, HUF, JPY, NОК, SЕК) SWIFT BIC: LJBASI2X NOVA LJUBLJANSKA BANKA DD LJUBLJANA SLOVENIA. (RDS) SWIFT BIC: CONARS22 NLB BANKA AD BELGRADE REPUBLIC OF SERBIA.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана