Потребна подршка за обнову манастира Удрим

Srna
Потребна подршка за обнову манастира Удрим

ЗАВИДОВИЋИ - Почетак обнове манастира Удрим у Гостовићу код Завидовића је све ближе након што је недавно добијена дозвола за обнову ово немањићког храма који је 300 година у рушевном стању, али је потребна и помоћ за овај велики подухват, рекао је Срни администратор манастира Удрим протојереј-ставрофор Зоран Живковић.


Отац Живковић је истакао да су неопходни помоћ и подршка јер је ријеч о веома обимном и скупом послу.

"Позивамо све вас да узмете учешће у обнови манастира Удрим. Није битно ко ће колико дати. Није срамота учествовати у обнови манастира са малим прилогом", навео је отац Живковић и додао да вјерници могу дати прилоге и у грађевинском материјалу, а веома битно је и присуство на сваком богослужењу у манастиру Удрим.

Парох завидовићки је рекао да ће прво овогодишње окупљање и литургија у манастиру Удрим бити на мали Васкрс.

"У протекле двије године смо урадили доста тога на припремама за овако велики подухват. По благослову митрополита дабробосанског Хризостома покренули смо са мртве тачке нешто што вијековима стоји", истакао је парох Живковић.

Према његовим ријечима, историјски извори говоре да су преци неколико пута оживљавали идеју о обнови манастира, али је никад нису спровели у дјело.

"Ево, надам се да смо на правом путу да идеју обнове манастира Удрим коначно претворимо у стварност. У протеклом периоду смо урадили велики посао који многима од вас није видљив, али је јако важан, а то су административни послови за добијање неопходних дозвола и сагласности, те израда пројектне документације", рекао је парох Живковић.

Администратор манастира Удрим протојереј-ставрофор Зоран Живковић захвалио је сима који су се до сада укључили у ове активности, нагласивши да се до сада у прикупљање прилога активно укључила једино дијаспора, првенствено из Америке и Канаде.

Он је навео да је Ненад Цвјетковић већ неколико пута доносио прилоге вјерника из Америке, а и у Канади је по благослову епископа канадског Митрофана у Мисисаги организован донаторски ручак са кога су прилози ишли искључиво за обнову овог манастира. Идеја је потекла од Завидовићанина, свештеника Јована Марјанца, који је секретар Епархије канадске и парох у Мисисаги.

Отац Живковић је истакао да се Мира Пејановић Лукић потрудила и дала идеју да дио средстава од одржавања "Серб феста" крајем прошле године у Стелтону у Пенсилванији иде за потребе обнове манастира Удрим, што је прихватила управа Цркве Светог Николе.

Сви прилози за обнову манастира Удрим могу се уплатити на жиро рачун Православне митрополије дабробосанске, манастир Удрим у Гостовићу број 161 0000 205 160 055 отворен код Рајфајзен банке.

Уплата прилога из иностранства може се извршити према сљедећим инструкцијама
Бенефициарy банк: Раиффеисен банк Босниа анд Херзеговина, Сwифт цоде РЗБАБА2С, адресс Змаја од Босне бб Сарајево, БиХ. Детаилс оф бенефициарy: Ибан цоде БА391610000205160055. Фулл бенефициарy наме: Православна митроп дабро бос. Фулл бенефициарy адресс: Гостовиц ББ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана