Потражња за намјештајем пала у други план

Милијана Латиновић
Потражња за намјештајем пала у други план

БАЊАЛУКА - Производња намјештаја у Републици Српској у протекла два мјесеца пала је за 80 одсто у односу на исти период лани, а осим смањења наруџби, произвођаче муче и притисци из Европске уније, јер купци инсистирају на снижавању цијена.

У Удружењу дрвопрерађивача РС истичу да због пандемије вируса корона сабирају губитке, те да све што произведу углавном стоји на лагерима.

- Дрвопрерађивачи су у априлу и мају забиљежили пад производње и продаје од 20 до 50 одсто, с тим што су произвођачи намјештаја забиљежили пад и до 80 одсто. Складишта су и даље пуна. Наруџбе су скоро преполовљене, а купци из ЕУ врше притисак да снизимо цијене наших производа, јер је велика понуда робе са истока - рекао је за “Глас Српске” предсједник Удружења дрвопрерађивача Дарко Партало.

Нагласио је да сировине имају довољно, али да су и производња и продаја пале, због чега се гомилају дугови према испоручиоцу сировине.

- Иако нисмо сви у истој ситуацији, генерално, ликвидност прерађивача у дрвној индустрији је пала, а највише су погођени произвођачи намјештаја иако је тај сектор годинама био замајац дрвопрерађивачке индустрије - истакао је Партало нагласивши да ће без помоћи Владе Српске бити немогуће превазићи проблеме који су их задесили.

Секретар Удружења шумарства и дрвопрераде у Привредној комори РС Лазо Шиник каже да је пандемија пољуљала све области индустријске производње.

- Производња намјештаја биљежи највећи пад од свих области, чак 80 одсто. Потражња је протекла два мјесеца била потпуно стала. Једноставно, у свим кризама намјештај као потрошна роба пада у други план. Иако су произвођачи намјештаја наставили да раде, наруџбе су стидљиве и биће тешко вратити се у нормалу - рекао је Шиник.

Додао је да ће коначан годишњи резултат у доброј мјери зависити од тога како ће се ситуација развијати идућих мјесеци и да ли ће бити другог таласа пандемије.

- Ако не буде новог таласа и веће рецесије, онда бисмо могли доћи у ситуацију да се тражња поправи. Земље ЕУ су наши најважнији спољнотрговински партнери јер се око 75 одсто производа пласира на њихово тржиште. Од опоравка тих земаља зависиће и наш опоравак - поручио је Шиник.

Пласман

Лазо Шиник појашњава да је намјештај у периоду прије пандемије вируса корона чинио 45 одсто извоза из сектора дрвопрераде.

- У том сегменту смо десет година биљежили изузетне резултате, а извоз је био шест пута већи од увоза - рекао је Шиник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана