Потражња за луксузном робом у РС не јењава упркос кризи

Милијана Латиновић
Потражња за луксузном робом у РС не јењава упркос кризи

Бањалука - Потражња за луксузном робом у РС не јењава упркос тешкој економској ситуацији, а да постоји слој веома богатих људи, показује примјер да је најскупљи комад накита продат у једној бањалучкој златари коштао колико и гарсоњера у центру Бањалуке.

Док већина становника РС једва саставља крај с крајем, продавци уникатног накита, скупих сатова, луксузних аутомобила и маркиране гардеробе са лакоћом проналазе купце. О томе свједочи податак да је само продаја злата већа за 30 одсто него лани.

У компанији "Малбашић" из Бањалуке кажу да подједнако продају јефтинији као и брендирани накит. Битне разлике нема ни када је ријеч о купцима, па подједнако купује и домаће становништво и туристи.

- Најскупљи комад накита продат ове године је огрлица која је коштала 50.000 марака - рекао је маркетинг менаџер компаније Жарко Мећава.

У часовничарској радњи "Рогић" у Бањалуци кажу да највише продају сатове чија се цијена креће у распону од 80 до 250 марака, али да има купаца који су спремни да издвоје и много више новца.

Бољим пазарима хвале се и продавци скупоцјених парфема. Директор малопродаје у парфимерији "Дидако" Александра Калаба каже да је продаја парфема и козметике знатно боља него лани.

- Највише се продају промотивни артикли, један плус један гратис, али има купаца и за скупе парфеме - рекла је Калаба.

У парфимерији "Серђо" кажу да има оних који не жале новац за врхунске брендове попут "Булгарија", "Арманија" и "Шанела" без обзира на цијену.

Када је ријеч о аутомобила, у "Верано моторсу" истичу да је продаја "Пежоових" аутомобила на истом нивоу као и лани.

- Нешто већа потражња је за новим моделима "пежо 308" чија цијена се креће између 30.000 и 40.000 и моделом "пежо 508" који кошта од 40.000 до 55.000 КМ - казао је продајни савјетник у "Верано моторсу" Мирко Ћосић.

У појединим ауто-кућама казали су да им је много лакше да продају скупе аутомобиле него оне нешто јефтиније, па се одлучују да у понуди имају највише четвороточкаша чија цијена није испод 50.000 марака.

Економски аналитичар Зоран Павловић рекао је да смо у потпуности изгубили порески систем кроз који би требало да буде смањен јаз између екстремног богатства и екстремног сиромаштва.

- Дошли смо у ситуацију да неки немају шта да једу, а други се разбацују до тог нивоа да их нико не пита одакле им паре - рекао је Павловић.

Тренд огромног раслојавања становништва по богатству посебно је изражен у земљама у транзицији, али ова појава не заобилази ни најразвијеније државе. Због тога је једна од најважнијих тема овогодишњег Свјетског економског форума у Давосу било суочавање са продубљивањем јаза између ултрабогатих и екстремно сиромашних.

Путовања

У туристичким организацијама кажу да је ове године забиљежена већа потражња за луксузним путовањима.

- Потражња за луксузним путовањима је већа него лани. Највећа заинтересованост је за Тајланд гдје 14 дана кошта 1.290 евра, Мексико 17 дана за 1.590, Мароко осам дана за 650 и Шри Ланка и Малдиви у којима је за 22 дана боравка потребно 1.750 евра - казао је менаџер продаје у туристичкој агенцији "Себастијан" Синиша Весовић.

У агенцији "Унис турс" кажу да је порасла заинтересованост за крстарење Медитераном и аранжмане у Дубаију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана