Потпредсједнику Скупштине општине Котор Варош плата 2.500 КМ

Драгана Келеч
Потпредсједнику Скупштине општине Котор Варош плата 2.500 КМ

Котор Варош - Позиција потпредсједника Скупштине општине Котор Варош одлуком скупштинске већине јуче је професионализована, па ће други човјек парламента убудуће умјесто одборничког додатка од 450 примати плату од око 2.500 марака.

Повишицу ће први добити актуелни потпредсједник Скупштине општине Младен Тривуновић из СДС-а. Осим његових страначких колега, за одлуку којом потпредсједник парламента постаје одлично плаћен професионалац подржали су и њихови коалициони партнери ПДП и СДА. Против одлуке гласао је одборник СНСД-а Бранко Понорац, који је једини присуствовао сједници из опозиционих редова.

Тривуновић јуче није одговарао на телефонске позиве, а предсједник Општинског одбора СДС-а Недељко Гламочак казао је да је одлука донесена због измјена закона које предвиђају да потпредсједник Скупштине може бити професионалац.

- Било је неопходно усклађивање статута са тим измјенама. У овогодишњем буџету неће порасти трошкови, јер није попуњено мјесто замјеника начелника већ дуже од пола године, тако да има новца са те ставке - истиче Гламочак.

Предсједник которварошког ПДП-а Миодраг Петровић није био расположен за причу о спорној одлуци.

- Не могу сада да причам, у неком сам друштву. Заиста не могу. Зовите неког другог - рекао је Петровић.

Предсједник Општинског одбора СНСД-а Горан Кушљић сматра да је одлука неприхватљива, јер доноси беспотребно именовање и још беспотребније трошење буџетског новца.

- Знајући како ради скупштинска већина, очекивали смо овакву одлуку. СНСД је није подржао - истакао је Кушљић.

Занимљиво је да је Тривуновић прошле године био изричито против тога да потпредсједник Скупштине општине буде професионалац. Он је оптужио тадашњег потпредсједника Скупштине општине Славка Ђукића, који је у међувремену због неслагања са политиком руководства напустио СДС и прешао у Изворну СДС, да је уцјењивачки тражио да му обезбиједе професионални мандат. Ђукић истиче да је двије и по године радио волонтерски и да је јучерашњом одлуком потврђен сценарио на који је упозоравао још прије годину.

- Тривуновић је прије тих оптужби као шеф Клуба одборника СДС-а ставио на дневни ред сједнице Скупштине измјену општинског статута с намјером да буде професионализовано мјесто потпредсједника парламента. Мојом смјеном и самопостављењем Тривуновића на позицију потпредсједника Скупштине показало се, заправо, да је он ту позицију желио да приграби за себе и обезбиједи лагодна примања на терет презадуженог буџета општине - каже Ђукић.

Неспојиве функције

Младен Тривуновић је стално запослен у Шумском газдинству "Врбања" Котор Варош и послије јучерашње одлуке Скупштине општине не може задржати обје позиције. Директор Шумског газдинства "Врбања" Далиборка Керезовић-Мијатовић каже да ће његов статус бити ријешен у складу са законом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана