Потписано 346 уговора о додјели помоћи за санацију посљедица земљотреса у Костајници

Срна
Foto: гс

КОСТАЈНИЦА - У Костајници је до сада потписано 346 уговора о додјели приоритетне помоћи у санацији посљедица земљотреса, укупне вриједности 858.400 КМ, рекао је Срни начелник општине Никола Јањетовић.

"Данас смо потписали уговоре са 11 корисника чије су куће оштећене у земљотресу, а вриједност ових уговора је 38.400 КМ", навео је Јањетовић.

Он је додао да је у току разматрање четрдесетак спорних захтјева грађана за помоћ у санацији посљедица земљотреса.

Јањетовић је подсјетио да су одборници Скупштине општине у августу усвојили одлуку о критеријумима и мјерилима за додјелу приоритетне помоћи као учешће општине Костајница у санацији материјалне штете настале на стамбеним, стамбено-пословним и пословним објектима.

Одлуком је предвиђено да за прву категорију оштећења помоћ износи 10 КМ, а за другу 15 КМ по квадратном метру корисне површине за становање.

За трећу категорију прописано је 6.000 КМ по објекту, за четврту 10.000 КМ по објекту, а за стамбене објекте пете категорије 18.000 КМ.

Стамбени објекти означени шестом категоријом, као и објекти пете категорије, чија санација није економски исплатива, биће ријешени изградњом ноих објеката, према споразуму између "Каритаса" Швајцарске и општине Костајница.

"У августу смо расписали и јавни позив за подношење пријава за остваривање права на приоритетну новчану помоћ, а примљено је 476 захтјева. До сада смо потписали 346 уговора на основу којих смо грађанима исплатили 858.400 КМ за санацију материјалне штете", рекао је Јањетовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана