Потписана повеља о братимљењу Прњавора и Сремских Карловаца

СРНА
Foto: СРНА

ПРЊАВОР - Град Прњавор и општина Сремски Карловци из Србије потписали су данас споразум и Повељу о братимљењу с циљем стварања трајних пријатељских веза, размјене позитивне праксе између локалних заједница и успостављања сарадње у области културе, образовања, туризма, привреде и спорта.

Повељу су на свечаној церемонији потписали градоначелник Прњавора Дарко Томаш и предсједник Скупштине општине Сремски Карловци Бобан Петковић.

Петковић је у изјави новинарима рекао да му је велика част што је данас ставио потпис на један овако значајан документ о међусобној сарадњи.

Он је подјетио да су први контакти са Прњавором остварени у децембру прошле године на иницијативу привредника из Новог Сада Зорана Маринковића који је поријеклом из Прњавора.

"У јануару смо у узвратној посети Прњавору конкретизовали области у којима имамо заједнички интерес, као што су привреда, образовање, туризам и верски туризам, спорт. Очекујем да ће ова сарадња у наредним годинама стално ићи узлазном путањом", каже Петковић.

Петковић је изразио посебно задовољство што су споразум о сарадњи и Повељу о братимљењу потписали са градом из братске Републике Српске.

"Ово је исти народ, ми смо браћа. Раздваја нас ријека Дрина, али нас друге ствари спајају", рекао је он.

Градоначелник Прњавора Дарко Томаш изразио је задовољство што је ово први вид овакве сарадње са неким од градова из Србије.

"Ова одлука је у Скупштини добила подршку свих одборника и донесена је једногласно што довољно говори о жељи и потреби да Град Прњавор успостави сарадњу са Сремским Карловцима. Увјерен сам да ће и наши грађани остварити важне пријатељске и привредне контакте" , рекао је Томаш.

Томаш је подсјетио да је Прњавор од 1974. године у побратимским везама са пољским Болеславјецом, од 2011. године са украјинским Жидачевим, од 2014. са чешким градом Босковице.

Потписивању Повеље између Прњавора и Сремских Карловаца присуствовале су делегације обје локалне заједнице, руководство и одборници у градској Скупштини, министар за европске интеграције и регионалну сарадњу Републике Српске Златан Клокић, вршиоци дужности начелника одјељења у градској управи, директори јавних и предузећа чији је оснивач Град Прњавор и свештенство Српске православне цркве.

Град Прњавор данас обиљежава и крсну славу Преображење Господње.

Вјерски обреди служени су у Храму Светог великомученика Георгија у Прњавору и у Спомен-храму на Вучијаку.

Предсједник градске Скупштине Жељко Симић рекао је новинарима да је поводом славе града данас одана почаст за свих 626 погинулих бораца у протеклом Одбрамбено–отаџбинском рату.

"На Вучијаку, овом светом мјесту, данас смо се поклонили сјенама наших јунака који су своје животе положили за спас српског народа и стварање Републике Српске. Захваљујући њима, али и свим борцима широм Републике Српске данас имамо слободу, Републику Српску, прилику да обиљежавамо наше празнике, да градимо и развијамо наше градове", истакао је Симић.

Он је свим суграђанима честитао крсну славу и пожелио им много здравља, среће и личног и породичног успјеха.

"Жеља нам је да сви, као и до сада, заједнички радимо и градимо наш Прњавор", рекао је Симић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана