Потписан уговор за реконструкцију моста преко Дрине

Срна
Потписан уговор за реконструкцију моста преко Дрине

Зворник- Градоначелник Зворника Зоран Стевановић потписао је данас уговор за реконструкцију моста краља Александра Првог Карађорђевића са Мирославом Лазаревићем, директором зворничке фирме “Еникон-градња”, која је изабрана за извођача радова.

Стевановић је захвалио Влади Србије која је донирала 600.000 евра за реконструкцију овог моста који преко Дрине повезује Зворник и Мали Зворник, односно Републику Српску и Србију.

Он је рекао да су ова средства, нажалост, дуго била неискориштена јер је ријеч о специфичном и компликованом послу, посматрано са административне стране.

“Изгубили смо много времена да добијемо грађевинску дозволу, али тиме сви проблеми нису ријешени”, рекао је Стевановић и додао да је потребна забрана употребе моста и пјешацима у прва три мјесеца реконструкције.

Према његовим ријечима, уговором и тендером предвиђено је да радови трају годину дана, док се очекује да након три мјесеца мост буде отворен за пјешаке.

Стевановић је подсјетио да је ово први пут након пола вијека да се приступа темељној реконструкцији моста и изразио очекивање да ће извођач радова завршити посао у рекордном року, квалитетно и уз предвиђене цијене.

“Мост је жила куцавица за Зворник и Мали Зворник, који преко Дрине спаја ова два града још од тридесетих година прошлог вијека, када га је краљ Александар Карађорђевић пустио у саобраћај”, рекао је Стевановић.

Он је изразио очекивања да ће до завршетка радова заживјети и нови споразум између Србије и БиХ којим би требало омогућити да мост са важећом путном исправом могу користити сви грађани Србије и БиХ, за разлику од садашње ситуације када га могу прелазити само становници ова два града.

Он је оцијенио да је овај дан важан и да ће важнији бити онај када се поново успостави пјешачки саобраћај на реконструисаном мосту.

Лазаревић је рекао да радови треба да почну 12. августа, одмах након завршетка културне манифестације “Зворничко љето”, која ће трајати од 2. до 8. августа.

“Радови ће трајати минимално 90 дана током којих ће мост бити затворен за пјешаке. Након тога ће бити отворен за пјешаке, док ће преостали радови бити настављени планираном динамиком”, рекао је Лазаревић.

Он каже да ће бити урађена антикорозивна заштита комплетног моста, односно пјескарење и фарбање, замјена коловозне конструкције, као и одводи и расвјета.

Предсједник општине Мали Зворник Зоран Јевтић, који је присуствовао потписивању уговора, изразио је захвалност Влади Србије, као и предсједнику Александру Вучићу, јер помажу и друге пројекте на овим просторима.

“Дивно је што се ово дешава и једном и другом Зворнику. Ми смо се увек понашали као да је ово један град. Нас Дрина физички раздваја, али нас и спаја, а тако исто и овај мост који ће бити ускоро у новом руху. То је показатељ наших све бољих односа”, нагласио је Јевтић.

Жељезни мост преко Дрине између Зворника и Малог Зворника изграђен је средствима краља Александра Првог Карађорђевића и Министарства грађевине Краљевине Југославије.

Мост је завршен крајем 1929. године, а у саобраћај га је пустио краљ Александар 12. јануара 1930. године. Тадашња општина Зворник одлучила је да се од тога дана мост назове по свом ктитору краљу Александру.

Према неким изворима, изградња моста износила је око 13,5 милиона динара, када је однос динара Краљевине Југославије и енглеске фунте био један према један.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана