Потписан споразум о сарадњи Требиња и Ловеча

Срна
Foto: Срна

ТРЕБИЊЕ - Представници града Требиња и бугарске општине Ловеч потписали су данас споразум о сарадњи у области привреде, туризма, културе и спорта.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић рекао је да је циљ повезати двије културе, привреду и туризам, те да сарадња траје и у будућности.

Он је захвалио представницима Амбасаде Бугарске и делегацији општине Ловеч за посјету Требињу, објављено је на сајту града.

Ђурић је истакао да ће Требиње наставити да конкурише за пројекте прекограничне сарадње било као носилац пројекта или партнер, те да се нада да ће одређени пројекти бити реализовани и у сарадњи са Ловечом.

Предсједник Скупштине града Требиња Драгослав Бањак рекао је да је споразум резултат сарадње са Амбасадом Бугарске, а иницијатива о успостављању сарадње усвојена је на сједници требињског парламента прошле године.

"Ловеч се налази у континенталном дијелу Бугарске, удаљен 50 километара од главног града Софије. Ова општина има развијен туризам, и то онај туризам који се заснива на валоризацији културно-историјских споменика, управо као што је случај и са Требињем", навео је Бањак.

Бањак је нагласио да Ловеч, као општина у Бугарској, која припада ЕУ, има значајна искуства у кориштењу средстава за развој туризма из европских фондова, те да то може бити повезница са градом Требињем.

"С друге стране, наша искуства у вези са туристичком експанзијом, али и све специфичности туристичког развоја на тромеђи држава, могу представљати корисне информације за партнерску општину Ловеч", рекао је Бањак и изразио увјерење да сарадња неће бити концентрисана искључиво на туризам.

Начелник општине Ловеч Корнелија Маринова изразила је задовољство због могућности да се два града административно повежу, те одала признање Амбасади Бугарске за напоре да се споразум потпише.

"Сврха споразума је да донесемо и корисне одлуке за грађане, привреду и конкретно партнерство. Потписи које смо данас ставили не требају да остану само на папиру, већ треба да донесемо конкретне одлуке за грађане, пословање и наше партнерство. Ови потписи су наша нада да можемо наћи простор за сарадњу", истакла је Маринова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана