Потписан протокол за контролу малог оружја и лаког наоружања вриједан око три и по милиона евра

срна
Foto: срна

САРАЈЕВО - Министар безбједности у Савјету министара Селмо Цикотић и шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ Кетлин Кавалек потписали су данас у Сарајеву протокол о пројекту за контролу малог оружја и лаког наоружања вриједан око три и по милиона евра. Кавалекова је рекла да ће наредне седмице почети трогдиошње спровођење пројекта.

Она је рекла да ће кроз пројекат, полицијским јединицама са службеним псима бити обезбијеђена средства за помоћ у откривању ватреног оружја и експлозива, да ће бити побољшана безбједност полицијских складишта, усклађен законодавни и регулациони оквир за деактивацију оружја и опреме у најмање два центра.

 Кавалекова је рекла да кроз пројект настоје подржати полицију и друге агенције за спровођење закона у БиХ како би се смањили безбједносни ризици везано за илегално посједовање, злоупотребу и трговину наоружања и муниције, те побољшала контрола наоружања.

"Широка доступност илегалног малог оружја и лаког наоружања у БиХ, њихова злоупотреба и прекогранична трговина, представљају озбиљну пријетњу безбједности свих грађана у БиХ, регији југоисточне Европе, па и шире", рекла је Кавалекова.

Пројект финансирају Чешка, Француска, Лихтенштајн, Њемачка и САД, које су од укупних три и по милиона евра, обезбиједиле два и по милиона.

Министар безбједности у Савјету министара Селмо Цикотић рекао је да ће овај пројект директно допринијети имплементацији Стратегије за контролу малог оружја и лаког наоружања у БиХ, као и мапе пута за одрживо рјешење за сузбијање недозвољеног посједовања, злоупотребе и трговине малим и лаким оружјем на западном Балкану.

Цикотић је рекао да потписивање протокола представља континуитет сарадње Министарства и ОЕБС-а по питању контроле малог оружја и лаког наоружања.

"Захвални смо ОЕБС-у, његовим државама чланицама које су допринијеле овом пројекту и Мисији у БиХ, што су били спремни одговорити на наш захтјев за подршку и што су нам помажу да ријешимо нека од приоритетних питања која се односе на побољшање безбједности у БиХ", рекао је Цикотић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана