Потписан Меморандум о разумијевању између Универзитета у Бањалуци и Развојног програма УН

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА- Меморандум о разумијевању између Универзитета у Бањалуци и Развојног програма УН (УНДП), који је данас потписан, омогућиће да се изгради веће партнерство и сарадња ове високошколске установе и међународне организације.

Меморандум су потписали ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин резидентни представник УНДП-а у БиХ Стелијана Недера.

Гајанин је рекао да је Универзитет у Бањалуци и његове чланице учествовале у низу пројеката које је финансирао или кофинансирао УНДП, те ће се потписивањем споразума та сарадња значајно унаприједити.

"Низ пројектних активности се планира спроводити у наредном периоду, а Универзитет ће заузети значајно мјесто, а то су прије свега научноистраживачки и иновативни пројекти", рекао је Гајанин.

Она је навео да би ти пројекти, осим професора и наставника, укључивали и младе истраживаче који би дали одговарајућа иновативна идејна рјешења.

"Универзитет ће у директној сарадњи са представницима УНДП-а предлагати одговарајуће иницијативе и пројектне задатке, а један од најзначајнијих је изградња првог научно-технолошког парка у Републици Српској, који ће бити смјештен у кампусу", рекао је Гајанин.

Недера је рекла да ће потписивање овог меморандума омогућити да се изгради веће структурно и стратешко партнерство, у којем ће у програмима УНДП-а учествовати осим факултета, да се изграде и нове иницијативе.

"Факултети Универзитета у Бањалуци имају искуства у раду на пројектима УНДП-а и захваљујући успјешним резултатима у оквиру тога, увјерени смо да можемо да се и даље ослонимо на то искуство и да га надограђујемо на темеље које смо поставили", рекла је Недерова.

Она је навела да је циљ да се унаприједи рад на истраживању и раду на иновацијама, као и на већем укључивању младих у програме рада УНДП-а.

"Рад кроз партнерства на истраживању и иновацијама су од кључног значаја када је ријеч о постизању дугорочних циљева који се односе на дугорочни развој", рекла је Недерова.

Министар за научотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Српске Срђан Рајчевић рекао је да ће се потписивањем споразума успоставити добар оквир за будућу сарадњу, као и реализацију иницијатива које ће проистећи из те сарадње.

Он је рекао да је један од тих иницијатива, која је међу приоритетима, изградња научно-технолошког парка у Бањалуци, а за шта су опредијељени Влада и институције Српске. "Опредијељени смо да пржимо финансијску, логистичку и сваку другу подршку успостављању једног таквог новог еко-система у Српској, а за који мислимо да би могао да би значајно могао да допринесе развоју друштва којем се сви надамо", рекао је Рајчевић.

Он је оцијенио и да ће успостављање таквог система, базираног на иновацијама, науци, технологији, те предузетништву младих, допринијеће мањем одливу те популације. Рајчевић је навео да је округли сто под називом "Кључне функције и очекиване користи од успостављања научно-технолошког парка у Бањалуци" прилика да се размијене искуства са колегама из Србије о раду овог парка у Београду.

"Част нам је да угостимо представнике Научно-технолошког парка Београд, која ће нам пренијети своја искуства, јер знамо колико је Србија напредовала у дигиталној економији и дигиталним иновацијама, те ћемо свакако пратити Србију у свим корацима које је остварила", рекао је Рајчевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана