Поштовати прописе на мјесту укрштања пута и пруге

Срна
Foto: Илустрација

МОДРИЧА- Путни прелази у Републици Српској, а тиме и у Модричи, обезбијеђени су на одговарајући начин, а да би се повећала безбједност потребно је утицати на свијест возача путничких аутомобила да поштују прописе на мјесту укрштања пута и пруге, закључено је на састанку представника "Жељезница Републике Српске" и Агенције за безбједност саобраћаја Српске са руководством општине Модрича.

Замјеник директора Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске Милија Радовић рекао је новинарима да је састанак одржан у оквиру кампање "Опрезни пазе на пружне прелазе", која се реализује у Српској с циљем унапређења стања инфраструктуре на пружним прелазима и подизања свијести возача путничких аутомобила о поштовању прописа и саобраћајне сигнализације.

"Разговарали смо о унапређењу регулативе о укрштању пруге и пута, те могућности да се она усклади са потребама и реалним стањем на локалном нивоу", навео је Радовић.

Он је указао на забрињавајуће податке о поштивању прописа приликом преласка пруге, додајући да ће од три возача, која наиђу на пружни прелаз обезбијеђен саобраћајном сигнализацијом, два проћи без заустављања.

Представник "Жељезница Републике Српске" задужен за ову кампању Раде Цвијановић навео је да на подручју Модриче постоје 24 путна прелаза на којима су у посљедњих пет година забиљежена 32 ванредна догађаја у којима је једно лице погинуло, једно тешко повријеђено, а забиљежена је и велика материјална штета по ово предузеће.

"Путни прелази у Модричи обезбијеђени су на одговарајући начин", рекао је Цвијановић и додао да Модрича има највише путних прелаза у односу на дужину пруге, од којих је шест обезбијеђено вишим нивоом осигурања.

Цвијановић је истакао да је важно да се стално, а нарочито током кампање, утиче на људе да буду опрезни приликом преласка прелаза, да поштују саобраћајну сигнализацију и на тај допринесу већој безбједности грађана.

Начелник Модриче Јовица Радуловић рекао је да је укупна дужина пруге кроз ову општину 25 километара са 24 пружна прелаза.

"То је велики број прелаза и у наредном периоду треба смањити њихов број како би се повећала безбједност путничког и жељезничког саобраћаја", рекао је Радуловић.

Он је навео потребу уређења путног прелаза у новом насељу Модрича Пет на коме је, од изградње насеља, забиљежено неколико несрећа у којима су страдале двије особе. Радуловић је рекао да су у буџету Модриче за ову годину предвиђена средства за уређење овог прелаза и укључење на магистрални пут Бијељина - Добој.

"У току је припрема тендера за реализацију капиталних улагања и тај путни прелаз је уврштен у приоритетан капитални пројекат за ову годину", навео је Радуловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана