Постављен камен темељац за споменик солунским добровољцима из Билеће

Срна
Постављен камен темељац за споменик солунским добровољцима из Билеће

БИЛЕЋА - У Билећи је данас постављен и освештан камен темељац за изградњу споменика солунским добровољцима из овог града, који ће имати изглед бронзане бисте српског војника из Првог свјетског рата, са шајкачом и пушком у руци.


Начелник општине Веселин Вујовић, који је присуствовао постављању камена темељца за споменик, рекао је да је из Билеће било око 1.000 добровољаца, како у црногорској, тако и у српској војсци, на Солунском фронту и у многим другим важним биткама из Првог свјетског рата.

Вујовић је истакао да су ти људи прави ослободиоци српског народа и ових простора и изразио жаљење што билећким добровољцима из Великог рата до сада није подигнут споменик у овом мјесту, пошто су изграђени споменици борцима из посљедњег отаџбинског рата, као и борцима обје војске из Другог свјетског рата.

“Више од 100 година чекамо да се изгради тај споменик који треба урадити квалитетно”, рекао је Вујовић и додао да су се сви сложили да буде постављен у центру Билеће и да је о томе прије неколико година била и јавна расправа у Скупштини општине.

Он је нагласио да је циљ да споменик буде препознатљив, да то буде српски војник са шајкачом и кокардом и пушком у руци, како је рекао, “спреман за боја љутога, какви су они и били, јер без тога нама нема опстанка и слободе на овим просторима”.

“Увијек смо слободу бранили пушком и бајонетом и увијек ћемо је и бранити”, рекао је Вујовић, који је и предсједник Борачке организације општине Билећа.

Вујовић је додао да је договорено да то буде народни споменик и да сви грађани и потомци добровољаца, колико могу, донирају новац за изградњу споменика.

Споменик ће бити изграђен у центру Билеће, на платоу испред некадашње музичке школе, а на иницијативу Удружење ратних добровољаца 1912-1918, потомака и поштовалаца /ратних ветерана/ Билеће.

Предсједник Општинског одбора тог удружења Радослав Уљаревић нагласио је да је Билећа дала око 1.000 солунских добровољаца који заслужују да им се ода почаст изградњом споменика, што је обавеза њихових насљедника.

“Иако смо недостојни њиховог дјела и њиховог жртвовања за спас нашег народа, достојни смо да им се на овакав начин одужимо за све што су учинили за нас”, рекао је Уљаревић, истакавши да је српски народ стално кроз историју био угњетаван и да се борио за слободу.

Он је указао да су српски добровољци били путоказ свима нама како се треба бранити српска земља и да су били светионик и онима који су послије наставили и бранили земљу.

Уљаревић је навео да ће споменик бити изграђен на простору од око 100 метара квадратних, да ће коштати око 70.000 КМ и да постоји идејно рјешење да то буде бронзана биста српског војника из Првог свјетског рата.

Циљ је, како је рекао, да се споменик подигне уз што мање финансијско оптерећење општине, него највише из добровољних прилога грађана који сви треба да га доживљавају као свој и најавио да ће ускоро бити организовано и прво од неколико донаторских вечери.

“Многи ће рећи да је у Билећи довољно споменика, али морамо бити свјесни да је Билећа прошла многе догађаје и да не би било морално да једној војсци, која није имала никакву идеологију, не направимо споменик”, истакао је Уљаревић.

Он је изразио очекивање да ће ускоро у Билећи бити подигнут и споменик војводи Раду Радовићу, вођи билећких добровољаца из посљедњег одбрамбено-отаџбинског рата.

Предсједник Регионалног одбора тог удружења Вујадин Вуковић нагласио да у Билећи готово да не постоји породица која није имала макар једног солунског добровољца и да би споменик могао да се изгради када би свака од њих издвојила симболичних пет КМ.

Вуковић је напоменуо да је било планирано да споменик буде подигнут 2018. године, на стоту годишњицу уласка српске војске у Билећу, али да то није урађено, те да је и сада право вријеме да се почне, уочи празника Видовдана.

“Ова година је значајна по томе што се у августу обиљежава 100 година од смрти краља Петра Ослободиоца, који је у Удружењу ратних добровољаца имао чланску карту број један”, рекао је Вуковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана