Послије осам деценија српски патријарх сутра у Добоју

Срна
Foto: Агенције

БИЈЕЉИНА - Његова светост патријарх српски Порфирије посјетиће сутра и у четвртак, 19. августа, град Добој поводом славе овог града Преображења Господњег, најављено је из Епархије зворничко-тузланске.

Дочек патријарха и доксологија најављени су за сутра 18.00 часова у Храму светих апостола Петра и Павла у Добоју.

На Преображење 19. августа Света архијерејска литургија биће служена у 9.00 часова, након чега ће бити организована литија улицама Добоја од храма до зграде Градске управе, гдје ће бити обављено резање славског колача.

"Благословен који долази у име Господње", наводи се у најави доласка патријарха у Републику Српску.

На патријарховом "Инстаграм" профилу пише да ће послије више од осам деценија Добој угостити српског патријарха који ће на дан Преображења Господњег служити Свету архијерејску литургију, чиме ће овај дан ући у анале као један од најсвечанијих у историји града на три ријеке.

"Долазак патријарха Порфирија прва је посета патријарха СПЦ након 83 године, када је на сличном, величанственом догађају, боравио патријарх Гаврило Пети Дожић. Том приликом, 18. септембра 1938. године, патријарх је освештао новоизграђени Храм светих Петра и Павла, прву православну цркву у Добоју, јер је до тада богослужење обављано у адаптираној кући из 1884. године", пише у објави на патријарховом званичном профилу.

На иницијативу градоначелника Добоја Бориса Јеринића, једна од зграда у главној градској улици Свети Сава украшена је муралом патријарха српског Порфирија.

Архијерејски намјесник добојски Мирко Николић рекао је раније да је посјета патријарха Порфирија Добоју поводом славе града благослов за вјерујући народ, али и Божија воља да жртве добојског логора буду проглашене за мученике свете Цркве.

Свештеник Николић рекао је да му је жеља да на светом мјесту, Спомен-костурници страдалим Србима у добојском логору у Првом свјетском рату, замоли патријарха Порфирија да заједно са епископима на наредном Сабору прогласи све жртве добојског логора за мученике свете Цркве, да им буде одређен датум за празновање.

Према његовим ријечима, жртве добојског логора, првог организованог логора у цивилизованој Европи кроз који је у периоду 1915-1917. године прошло више од 45.000 Срба, а 12.000 лица изгубило живот, заслужиле су да због начина страдања не буду заборављене.

Николић је нагласио да је посјета патријарха Порфирија историјска и због тога што је ријеч о првој посјети Републици Српској, и то Храму Светих апостола Петра и Павла у Добоју.

Он је навео да је посљедњи патријарх у званичној посјети Добоју био Гаврило Дожић 1938. године, а 1979. године патријарх Герман је пролазио кроз град идући од Брода за Теслић.

Николић очекује присуство више хиљада вјерника, подсјетивши и да је, према записима, приликом доласка патријарха Гаврила Дожића 1938. године било око 10.000 вјерника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана