Поскупљења подебљала муке бијељинских пензионера

Љиљана Алексић
Поскупљења подебљала муке бијељинских пензионера

БИЈЕЉИНА - На подручју Бијељине има око 15.000 пензионера, од којих већина тешко живи. Осим проблема који су на списку већ дуже времена, све учесталија поскупљења основних животних намирница донијела су додатне муке овој популацији којој је свака помоћ добродошла.

Предсједник Удружења пензионера града Бијељина Ђуро Станојловић каже да је у то удружење учлањено око 11.000 најстаријих житеља.

- Више од 70 одсто њих тешко живи. Пензионери свакодневно куцају на врата удружења и моле за помоћ. Тренутно највише траже помоћ за набавку зимнице, огрева и за трошкове путовања до медицинских центара на лијечење - истиче Станојловић.

На ионако тежак положај ове категорије становништва додатно је утицала пандемија вируса корона, а према подацима градског удружења у овој години смртност пензионера је повећана за око 40 одсто.

- Корона највише погађа нас најстарије и најугроженије. Сва удружења пензионера у Српској оптерећена су са овим проблемом - рекао је Станојловић додајући да удружење породицама умрлих исплаћује 200 КМ за трошкове по основу сахране.

По основу градског буџета удружење на располагању годишње има око 40.000 КМ. Град Бијељина уплатио је недавно 20.000 КМ  као подршку због ситуације изазване вирусом корона.

Такође Градска управа ће пензионерима који имају најнижу пензију исплатити и по 100 КМ једнократне помоћи.

- Право на једнократну помоћ имају корисници најниже пензије који имају пребивалиште на подручју града Бијељина. Износ најниже пензије одређен је Одлуком о одређивању износа најниже пензије Владе Републике Српске и износи највише 212 марака - рекао је градоначелник Бијељине Љубиша Петровић.

У Градској управи наводе да је процес пријаве једноставан, а захтјев може да се поднесе до 31. децембра 2021. године.

- Право се може остварити подношењем захтјева Одјељењу за друштвене дјелатности на прописаном обрасцу путем пријемне канцеларије Градске управе. Уз захтјев је неопходно доставити копију личне карте корисника, чек или копију чека пензије Фонда ПИО Републике Српске за претходни мјесец у односу на датум подношења захтјева, копију текућег рачуна и овјерену изјаву да корисник нема других новчаних примања изузев пензије. Корисницима којима буде одобрено право на једнократну помоћ новац ће бити дозначен на текући рачун - навели су из Градске управе Бијељина.

Према подацима градске управе око 1.200 пензионера тренутно испуњава ове услове и они ће добити по стотину марака.

Социјална помоћ

Када је ријеч о исплатама једнократних помоћи расте и притисак корисника бијељинског Центра за социјални рад. Према подацима ове установе у првих девет мјесеци исплаћено је око пола милиона КМ новчане помоћи. Број корисника права на новчану помоћ износио је 415, а број чланова породице којима је признато право 546. Право на једнократну помоћ остварило је 496 лица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана