Посјете и поклони за 10 породица из борачких категорија

Срна
Посјете и поклони за 10 породица из борачких категорија

СРЕБРЕНИЦА - У оквиру меморијалне манифестације “Петровдански дани”, данас су представници Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребреница посјетили своје чланове из борачких категорија и уручили им новчане поклоне.

“Петровдански дани” у Сребреници се организују у знак сјећања на велико српско страдање на Петровдан 1992. године у селима око Сребренице и Братунца.


Ова петодневна манифестација, која је отворена 8. јула, одржава се под слоганом “29 година злочина без казне”.

Данас су настављена и спортска такмичења, а у Скеланима је професор Вељко Ђурић Мишина из Музеја геноцида у Београду пред великим бројем заинтересованих говорио о страдању Срба у сребреничком крају у 20. вијеку.

Сутра, након литургије у Храму Свете Тројице у Топлици биће одржан меморијални турнир у малом фудбалу у знак сјећања на свештеномученика Бобана Лазаревића који је звјерски убијен приликом служења вјерског обреда 5.јула 1992. године у селу Крњићи.

За сутра је планиран завршетак спортских турнира и уручење награда побједницима, а након вечерњег богослужења у храмовима на подручју ове општине и паљења петровданских лила у порти Цркве Покрова пресвете Богородице у Сребреници биће премијерно представљена књига “Траг/ови/” аутора Срђана Ристића.

Меморијал ће бити завршен 12. јула, на Петровдан, када ће, након свете литургије у сребреничкој Цркви Покрова пресвете Богородице, бити организоване посјете и полагање цвијећа на гробљима у Братунцу, Биљачи и Сасама, те код спомен-обиљежја на Залазју гдје ће бити служен парастос за 69 погинулих и 22 заробљена па убијена Србина на Петровдан 1992. године, као и жртвама из овог села страдалим у Другом свјетском рату.

Десет заробљених на Петровдан 1992. године још се воде као нестали.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана