Породични ген за поезију брата и сестра Митраковић из Српца изродио “Поспану обалу”

Дејан Јовичић
Породични ген за поезију брата и сестра Митраковић из Српца изродио “Поспану обалу”

СРБАЦ - Брат и сестра Радован и Мирјана Митраковић из Српца аутори су несвакидашње поетске збирке под називом “Поспана обала” у којој су на 110 страница сабрали 52 пјесме, које су писали од најранијег дјетињства.

Књига је настала још прије двије године, али је због пандемије вируса корона и прекида скоро свих важнијих културних активности представљена јавности тек недавно на отвореној сцени Дома културе “Угљеша Којадиновић” у Српцу.

Радован, који је потписан као аутор збирке, обавља дужност директора Центра за културу и спорт Србац, а Мирјана је успјешна привредница у овом граду.

Обоје за себе кажу да су стихове писали још у школским данима, описујући бројне животне епизоде у којима је било срећних, тужних и шаљивих тренутака, па све до периода разочарања.

- Годинама сам исписивао пјесме о љубави, отаџбини и пријатељству у својим свескама, а онда одлучио да их сакупим у књигу која је изашла у издању издавачке куће “Бесједа” из Бањалуке. Моја сестра је гост у књизи са својим пјесмама, које такође пише веома дуго, али све до овог тренутка није имала смјелости да их објави - каже Радован који је 2019. године објавио књижевни првенац, роман “На вјетрометини”.

Мирјана је потврдила његове ријечи и додала да је изабрала за објаву неке од пјесама које представљају њен лични печат и које су прожете љубављу и осјећањима.

- Радован је један од мојих првих читалаца и највећих критичара и на његов наговор одлучила сам да пјесме, након што су деценијама била сакривене у ладицама, угледају свјетлост дана управо у овој књизи, а можда једног дана објавим и нешто самостално - рекла је Мирјана.

Пензионисани професор српског језика и књижевности Милош Милинчић каже да је читајући ову књигу осјетио бол и радост, љубав и тугу којима су били прожети аутори док су стварали стихове. 

- Свједоци смо да је симбиоза два талентована пјесника у потпуности успјела и да читаоце очекује широк дијапазон репресивно-мисаоних, родољубивих, љубавних, пејзажних и дескриптивних пјесама, што је у корелацији са њиховим емотивним стањем. У књизи се налази и седамдесетак, како их Радован назива, афоризама, али прије би се рекло паранеза, односно животних савјета који ће бити од користи читаоцу - рекао је Милинчић.

Похвале младим ауторима упутио је најплоднији србачки књижевник Жарко Шарић, аутор 12 књига. Он је рекао да се ради о лијепим и надахнутим пјесмама које су право освјежење у поетском животу Српца, изразивши наду да неће стати само на овоме.

- Сматрам да је Радован у значајној мјери допринио побољшању културног живота у нашем граду, јер је као директор Центра за културу и спорт приредио један од најбољих сазива бардачке колоније у посљедњих неколико година. Под његовим руководством је и Дом културе недавно добио назив по нашем глумачком великану Угљеши Којадиновићу. То се десило истовремено са промоцијом величанствене монографије о овом глумцу, аутора Бранке Санчанин, и надам се да ће они створити још много књижевних дјела јер за то имају потребну енергију - рекао је Шарић.

Директор србачке библиотеке Бранко Савановић рекао је да је промоција била по свему другачија од досадашњих и додао да ће се трудити да организују још сличних догађаја.

- Ове године смо нагласак ставили на завичајне писце и ускоро планирамо промоцију нове књиге професора Милоша Милинчића, као и књигу ратног доктора Милана Павловића која ће прво бити промовисана на Возући, а након тога и у Српцу - истакао је Савановић.

Сликарство

Радован Митраковић је, поред писања, талентован и за сликарство. На недавно завршеној ликовно-еколошкој колонији у Бардачи урадио је једну умјетничку слику.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана