Породици Голић село драже од градске вреве

Цвија Мркоњић
Породици Голић село драже од градске вреве

Лакташи - Ако немаш посао у граду немаш ништа, гладан си, а на селу можеш узгајати домаће животиње и поврће и са мало рада имати за солидан живот, открива Горан Голић разлоге због којих се одлучио да Бањалуку замијени лакташким селом Сеферовци.

У вријеме када млади хрле са села у градове, иако их у њима не чека посао, Голић је одлучио да купи сеоско имање и посвети се пољопривреди.

- Нисам имао до сада искуства са пољопривредом, кренуо сам у посао уз помоћ савјета пријатеља и познаника - каже Голић.

Јурећи егзистенцију 20 година се бавио уличном продајом кукуруза и кестена. Још 1996. године први је почео продавати огуљен кестен, а вјерне бањалучке муштерије сваке јесени чекао је за штандом преко пута Електротехничког факултета.

- Радио сам у једној ауто-школи, дуго сам говорио да ћу напустити посао, а онда сам прошле године преломио и одлучио да ћу сам производити кукуруз за продају, кукуруз који неће бити прскан и који ће бити здрав - каже Голић.

Нови почетак није био лак, а најтеже је било издвојити новац за покретање производње. Продао је једно имање у граду како би купио друго на селу. У Сеферовцима се сада дичи највећим пластеником на овим просторима у који без проблема улази трактор.

- Крајем марта сам посијао кукуруз шећерац, који је сазрео за само 80 дана. Кукуруз је затим замијенила паприка "ајваруша" - каже Голић.

У пољу је засијао и лубеницу, дињу, паприке и кукуруз.

- Имамо само осам дунума своје земље, а остало изнајмљујемо како бисмо могли све да посијемо - наводи Голић.

Иако рад на селу није лак, није се покајао што је градске улице замијенио њивом.

- Најважније је да сам свој газда и све што зарадим је моје - каже Голић.

Његова супруга ради и у једној бањалучкој пицерији, а тринаестогодишња кћерка похађа школу у Бањалуци.

- Више смо на селу, него у граду. Ја све мање идем у град, јер ми је на селу много љепше - каже новопечени пољопривредник додајући да је посао добро кренуо.

Купци већ сада увелико траже његов шећерац, а долазиле су и муштерије за паприку. За двадесетак дана приспјеће и лубенице којих ће ове сезоне Голићи имати око 15 тона.

Хуманитарна акција

Горан Голић ускоро планира да организује и хуманитарну акцију како би помогао сиромашним Бањалучанима.

- На јесен планирам да тону кестена донирам онима којима то буде најпотребније како би и они могли нешто да зараде и преживе - каже најпознатији бањалучки кестенар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана