Породица Сабљић - "Буди здрав ко дрен"

Srna
Породица Сабљић - "Буди здрав ко дрен"

ДРВАР - "Буди здрав ко дрен" је удружење из Дрвара које се бави производњом и заштитом аутохтоних производа од дрењина из овог мјеста, прича Срни оснивач овог породичног удружења Јованка Сабљић.

На имању породице Сабљић увелико је почела припрема за сабирање плодова како од дрењина тако и од других воћки.

Вриједне руке Јованкиних родитеља праве разне врсте ракија, ликера, пекмеза, слатка и других производа, али посебно се истичу производи од дрењина - ракија и ручно мућени пекмез, прича Јованка.

"Удружење жБуди здрав ко дренж производи традиционалне производе од дрењина који се праве искључиво на традиционалан начин, уз стручне анализе сертификованих институција у БиХ. Продају вршимо онлајн путем жвебшопаж који носи назив 'Буди здрав ко дрен' и вршимо доставу за све градове у БиХ", прича Јованка, која већ десет година ради на брендирању производа од дрењине.  

Јованка наводи да су производи породице Сабљић данас на трпезама широм земље и региона.

"Произвели смо и премијум дрењу - једину такву на нашим просторима, без шећера, кошпица, од чистог плода дрена за којом је велика потражња", прича Јованка, која је задужена за маркетинг у породици Сабљић.

Она наводи да је породица проширила тржиште када је ријеч о мућеном пекмезу од дрењина и да у необичом укусу овог производа гости могу уживати и у једном од престижних ресторана у Бањалуци као додатак сланим јелима.

Када је ријеч о развојним пројектима, "Буди здрав ко дрен" сарађује са факултетима, институтима и реномираним организацијама из БиХ, Србије, Македоније и Словеније, прича Јованка и додаје да је Удружење "Буди здрав као дрен" члан  ИПМА међународне асоцијације, те као сертификовани чланови учествују у спровођењу различитих активности о оквиру пројектног менаџмента.

"Традиционалан производ је увијек модеран и има нераскидиву везу са мјестом у којем се производи", поручује Јованка.

Шесточлана породица Сабљић поручује да је за велике кораке и успјехе потребно много рада и труда, као и топлине дома.

Уз традиционалан поздрав "Буди здрав као дрен" и капљицу дрење за здравље, породица Сабљић из Дрвара на свом породичном имању остаје у припремама за предстојеће радове око надалеко познатог дрварског дрена, са поруком да сви треба да вјерују у себе и да раде на реализацији како снова, тако и идеја. /крај/јд/фото

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана