Породица Липовац из Бардаче код Српца своје јато не да ни за какве паре

Дејан Јовичић
Породица Липовац из Бардаче код Српца своје јато не да ни за какве паре

СРБАЦ - Душан Липовац (74) из Бардаче код Српца читав живот посветио је узгајању голубова, а та љубав, која са истим жаром траје скоро шест деценија, прешла је и на његове потомке.

Он је један од десетак србачких голубара, али ријетки су они који се овим хобијем, попут њега, баве толико дуго. А све је почело сасвим случајно када је као дјечак чувао краве код тетке и угледао прелијепу бијелу голубицу са круном на глави од које му је застао дах.

- Питао сам тетку да ли смијем да је ухватим, што ми је дозволила. Однио сам је кући и припитомио. Мој покојни брат Триво ми је из Бањалуке донио истог таквог голуба, и тада је све почело. То је био њемачки добошар - каже Душан.

Поред добошара, у његовом домаћинству су протеклих деценија узгајани енглески гушан и српски високолетач. Знао је у једном тренутку имати јато са стотину птица, а сада их има око 25, о којима подједнако брине са сином Тривом и унуком Душаном.

Иако су различите врсте, сви голубови се добро слажу, што је заслуга и “газде” за чију позицију се увијек избори најдоминантнији голуб који одржава ред у кући. Један од њих био је и гушан кога су назвали Цар и који је скоро пуних седам година правдао ту улогу.

Ове племените животиње имају чак и своје партнере које не мијењају. Са доласком прољећа кренула је и сезона парења, тако да у породици Липовац очекују младунчад.

- Мужјаци и женке сваки дан се мијењају на јајима, а младунци се излегу отприлике за 21 дан. Свака женка снесе по два јајета, а посебна њега је потребна гушанима који су крупнији и имају дугачке ноге па, ако не подбацимо њихово јаје под друге голубове, често га разбију. Није ријеткост да гушана често отхрани српски високолетач иако је пуно мањи од њега - каже Душан.

Сваки од голубова им је подједнако драг, али најпоноснији су на српског високолетача који им је на домаћим и међународним такмичењима донио више од 20 трофеја.

Ријеч је о птици коју су назвали Бакарац због прелијепе бакарне боје перја која је подједнако одушевљавала и публику и стручњаке гдје год да су се појавили.

- Ово је био истински шампион јер је остао непоражен на такмичењима и плијенио пажњу на свим изложбама. Проглашаван је више пута за најбољег српског високолетача и за најљепшег голуба у Европи у конкуренцији више од осам хиљада голубова у Новом Саду и пет хиљада голубова у Бањалуци. До краја свог живота није изгубио ниједно такмичење - рекао је Душанов син Триво.

Он истиче да су прије пет година доживјели огроман шок када им је, и поред свих мјера предострожности, ушла куна у легло и потаманила око 25 голубова, међу којима је био и шампион.

- Ово нас је потпуно скрхало и дуго времена је требало да се опоравимо. Куна је поред јастреба највећи непријатељ голубова и неколико пута смо свједочили како нам ова птица односи мезимце. Један број њих смо успјели спасти - каже Триво.

Додаје да се знало десити да им се голуб не врати због јаког вјетра који га дезоријентише и однесе далеко од куће, али се појави након пар дана.

- Знали смо тако пронаћи и неке друге голубове у нашем домаћинству. Једном смо спасли голуба из Мађарске, што смо видјели по идентификационом прстену. Био је изнемогао. Пар дана се код нас хранио и одмарао, а кад је процијенио да је спреман за наставак лета, сам је отишао - каже Триво.

Голубарство је, према његовим ријечима, захтјеван хоби, јер се о њима свакодневно мора водити посебна брига и пажња. Хране се углавном кукурузом, пшеницом и другим житарицама, али и просом, сунцокретом и уљаном репицом захваљујући којој њихово перје добија посебан сјај, а самим тим и добре оцјене на изложбама.

- Имали смо увијек прелијепе примјерке, па смо тако једном добили понуду од узгајивача из Србије који нам је за колекцију од осам голубова, са којом смо наступали на изложбама, нудио 6.400 КМ, што смо одбили. Није нам у интересу зарада, већ првенствено љубав према овим животињама. Знало се дешавати да поклонимо неког од голубова из колекције, тако да нам новац није битан - каже Триво.

 

 

Спасавање

У посебном сјећању Липовцима је остао тренутак када је јастреб једном приликом напао голубицу која се шетала њиховим двориштем, а тада му се на пут испријечио њен партнер.

- Јастреб га је зграбио и одлетио, а ми смо кренули за њим. Гађали смо га свим и свачим и дуго ишли за њим док се није изморио и испустио голуба. На сву срећу, није га повриједио. Ово је прави примјер колико су голубови везани за своје партнере и доказ да права љубав постоји - каже Душанова кћерка Слободанка.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана