Породица Драгојевић из Дервенте уселила у топли дом

Милијана Латиновић
Породица Драгојевић из Дервенте уселила у топли дом
Foto: ГС | Породица Драгојевић из Дервенте уселила у топли дом

ДЕРВЕНТА - Породица Драгојевић из Дервенте, у којој уз мајку Жељану одрастају три кћерке и три сина, први пут Божић и крсну славу Светог Стефана дочекује у топлом дому захваљујући Хуманитарној организацији "Срби за Србе" која је уз помоћ племенитих људи остварила њихов највећи сан.

О значају ове мисије најбоље говоре реакције дјеце која су, након година проведених у трошној бараци у Жељезничкој улици у Дервенти, закорачила у нову кућу.

Дјевојчице АнаМарија, Данијела и Кристина од радости су цијели дан кроз кућу играле коло. 

Радост нису скривала ни њихова браћа Жељко, Кристијан и Дражан. 

Мајка Жељана са великим узбуђењем прича за "Глас Српске" да су пресрећни јер коначно имају топли дом.

"Презадовољни смо. Дочекујемо празнике у својој кући. Живјели смо у неусловном објекту, а сада моја дјеца имају своје собе, етажно гријање, нема више влаге ни буђи на зидовима. Све је ново и лијепо, онако како се само пожељети може" рекла је Жељана.

С поносом истиче да свакога дана у школу спрема пет ђака.

"Имају своје собе и услове за учење. Другари су им се већ најавили да ће доћи у посјету" казала је Жељана захваливши организацији "Срби за Србе", градоначелнику Дервенте Милораду Симићу, Центру за социјални рад, али и привредницима у граду на Укрини који су дали допринос у изградњи куће. 

 

Захвалила је и Влади Српске јер као мајка шесторо дјеце мјесечно добија 750 марака, што је, како истиче, уз дјечији додатак довољно њој и њеној дјеци.

Генерални секретар Хуманитарне организације "Срби за Србе" Саша Вигњевић рекао је "Гласу" да је уручењем кључева данас у Дервенти и званично окончана акција помоћи породици Драгојевић.

"Породицу смо посјетили први пут 2019. године. На пут нам је стала пандемија вируса корона због које је акција трајала мало дуже, а отежавајућа околност била је и то што породица није имала земљиште на којем бисмо правили кућу. Током 2020. године покренули смо кампању да пронађемо адекватно земљиште, наредне године смо обезбиједили потребне дозволе, а 2022. године почела је изградња дома за Драгојевиће. Крајем прошле године радови су завршени и породица се уселила у свој нови дом" испричао је Вигњевић. 

Нагласио је да је ово велика радост, како за породицу, тако и за све људе окупљене око организације "Срби за Србе" јер су након много уложеног труда, рада и новца још једној породици вратили наду у боље сутра. 

Драгојевиће је посјетио и градоначелник Дервенте Милорад Симић који је казао да је у свом послу срео много добрих људи, али да чланови организације "Срби за Србе" посебно одушевљавају иницијативама, дјелима и добро урађеним послом.

 

"Као градоначелник помогао сам више морално него материјално, али свакако ова фантастична помоћ организације допринијела је да самохрана мајка са шесторо дјеце живи у топлом дому и да су срећни, што се види и у њиховим погледима" рекао је Симић. 

Иницијатива за помоћ овој породици дошла је из дервентског Центра за социјални рад, а директорица те установе Маја Поповић није скривала задовољство због успјешно реализоване акције.

"Ово је велики, свечан дан за нашу локалну заједницу" поручила је Поповићева. 

ОБЈЕКАТ

Вриједност пројекта је око 150.000 марака. У акцију су се укључили и дервентски привредници који су донирали неопходан материјал. 

"Основа куће је девет пута девет метара. Опремили смо приземље, а урађено је поткровље које ће у будућности опремати породица или људи добре воље" рекао је Саша Вигњевић.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана