Породица Буква: Најљепше на свом огњишту, проблем су инфраструктура и водоснабдијевање

Срна
Foto: Срна

ДРВАР- Чланови повратничке српске породице Буква у село Бунчевац код Дрвара, која се бави прерадом дрвета и сточарством, истичу да је најљепше на свом огњишту, иако је путна инфраструктура лоша и велики проблем представља водоснабдијевање.

Породица Буква вратила се 1998. године на спаљено и уништено имање у селу Бунчевац, двадесетак километара од Дрвара према Гламочу, гдје живе малобројни српски повратници.

"На спаљено и уништено огњиште прво се вратила моја свекрва, која је била међу првим повратницима. Кућа је била спаљена тако да је она морала да борави у комшијским које су биле колико-толико функционалне", испричала је за Срну Дара Буква.

Она је додала да се неколико година касније вратила у село са мужем и синовима.

"Опет све испочетка. Прави, зидај, гради и то све својим средствима. Никада никакву помоћ нисмо добили. Спавали под најлонима, али срце на мјесту - своји на своме", навела је Буква.

Она је истакла да су у селима према Гламочу зиме дуге и хладне, а снијег буде висок и до метар.

"Путна инфраструктура је лоша, велики проблем је неријешено водоснабдијевање, али је најтужније да су ријетки они који се враћају, јер гдје нема услова, нема ни живота. Жеља свих нас који живимо у селима према Гламочу јесте да се асфалтира пут према тој општини", додала је Буква.

Она се присјетила и давних година када је село врвило од живота, а данас се некадашњи мјештани окупљају током празника и љета.

"Вратили смо се кући и овдје остајемо. Нигдје на свијету није тако лијепо као у завичају", испричала је Буква.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана