Порасла продаја клима уређаја

nezavisne.com
Порасла продаја клима уређаја

Бањалука - Како посљедњих неколико дана жива у термометру полако скаче, скочила је и продаја клима-уређаја у продавницама технике у Републици Српској.

Већина грађана који већ посједују климу каже да не би могли замислити љето и врућине без климе, а они који их још немају, кажу да ће их сигурно набавити.

“Ишао сам да погледам како се крећу цијене и која је понуда јер размишљам да купим климу пошто су љета из године у годину све пакленија”, рекао нам је један Бањалучанин.

Да је продаја у пуном замаху, потврдили су и у трговачком центру “Фис”.

“Цијене покретних клима су 369 КМ, 439 КМ, 499 КМ, 599 КМ, али и 669 КМ. У понуди имамо и вентилаторе с посудама за воду, 112 КМ, 166 КМ и 329 КМ. Најбоље се продаје клима од 369 КМ, која је на акцији, али и клима марке Тесла, која кошта 439 КМ”, истакли су у овом центру за “Независне”.

Додали су да су, поредећи ову са прошлом годином, лани имали већу понуду и љепше вријеме, док је ове године била киша и донедавно нико није размишљао о кллими.

У “Беко шопу” у Бањалуци” за “Независне” кажу да је у посљедњих 10 дана продаја клима знатно повећана.

“Продаја клима-уређаја је добра откако се вријеме прољепшало. Могло би се рећи да је, у односу на претходну годину, много боља”, рекли су у овој продавници и додали да се цијене клима-уређаја крећу од 560 КМ до 1.400 КМ.

У предузећу “Термо пил”, које се бави сервисирањем и одржавањем клима-уређаја, кажу да у посљедњих неколико дана имају пуне руке посла по питању чишћења и одржавања клима у предузећима.

“Климатизацију док траје ружно вријеме нико не одржава, а када крену врућине, одмах сви зову и зато сада имамо пуне руке посла”, рекли су у овом предузећу.

У Дому здравља Бањалука кажу да се у данашње вријеме све више користе клима-уређаји за расхлађивање у просторијама у којима се борави током љетних мјесеци.

“Битно је скренути пажњу да температура регулисана клима-уређајима не смије бити екстремно другачија од спољашње. Препорука је да не буде већа од максимално осам степени”, објаснили су у Дому здравља за “Независне”.

Истакли су да је битно редовно сервисирање клима-уређаја и, наравно, знати да неадекватно расхлађивање просторија може довести до низа здравствених проблема код људи.

Игор Ковачић, метеоролог у Републичком хидрометеоролошком заводу РС, рекао је “Независним” да је наше крајеве захватио топлотни талас и због тога се данас и сутра очекује веома вруће с температурама од 32 до 37 степени.

“У већини крајева ће температуре бити веће од 30 степени па до 36. Тај топлотни талас ће бити прекинут у недјељу са честом појавом локалних пљускова с грмљавином и непогодама, али ће температуре и даље бити високе”, појаснио је Ковачић. Додао је да се у суботу и недјељу, у појединим крајевима на сјеверу РС, поред југа, очекују тропске ноћи.

“У том периоду температуре се неће спуштати испод 20 степени, нешто свјежије ће бити само у планинама, али ће и тамо бити високе ноћне температуре. Након тога, почетком идуће седмице ће бити нешто угодније, односно доћи ће до пада температура, али само за неколико степени, тако да ће она углавном бити између 25 и 30, а на југу до 33 степена”, закључио је Ковачић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана