Поповић: Нема листе чекања за операције

Agencije
Поповић: Нема листе чекања за операције

ЗВОРНИК - Општа болница у Зворнику поносна је што је једина болница у Републици Српској у којој нема листе чекања ни за један оперативни захват, рекао је директор ове здравствене установе Иван Поповић.

Поповић је на конференцији за новинаре рекао да је прошла година била једна од најуспјешнијих за зворничку Општу болницу у погледу броја хоспитализација, оперативних захвата, услуга које су пружене током године, као и у финансијском погледу.

Према његовим ријечима, број хоспитализација лежећих пацијената лани је достигао готово 13.000, а у 2018. години их је било око 11.600, док је у претходних десет година просјек био између 6.300 и 10.500 пацијената.

"У 2019. години имали смо нешто више од 3.000 оперативних захвата, а у 2018. око 2.700. Просјек у задњих десет година био је између 1.500 и 2.100 пацијената", рекао је Поповић.

Он је изразио задовољство што пацијенти из читаве Републике Српске бирају баш Општу болницу Зворник за лијечење, будући да правилник Фонда здравственог осигурања Републике Српске омогућава да сваки пацијент има право избора болнице у којој ће се лијечити.

Поповић је истакао да је број упућених пацијената у друге здравствене установе у задњих 10 година износио више од 560 пацијената годишње, док је прошла година завршена са 379 упућених пацијената у установе у Републици Српској и изван Републике.

"Када се узме десетогодишњи просјек броја лијечених пацијената и броја упућених пацијената у друге здравствене установе, може се рећи да смо ове године послали чак три пута мање пацијената у друге болнице, што је признање за наш стручни кадар", оцијенио је Поповић.

Он је рекао да је Општа болница Зворник, вјероватно, једина болница у Републици Српској која је пословну 2019. годину завршила позитивно.

"У прошлој години смо, у односу на претходну, повећали приход за 400.000 КМ, истовремено смањивши расходе за 32.000 КМ", нагласио је Поповић.

Истичући да Општа болница измирује све обавезе према запосленима по основу плата, пореза, доприноса, превоза, као и других обавеза проистеклих из појединачног колективног уговора, Поповић је рекао да је крајем 2019. повећана цијена рада у здравству што је утицало и на пословање у смислу повећања трошкова на бруто плате за око 140.000 КМ.

Поповић је напоменуо да је прошле године, захваљујући Влади Републике Српске и Градској управи Зворник, успјешно завршена реконструкција дијела постојећег блока Опште болнице у којем пацијенти сада имају све неопходне услове за лијечење и угодан боравак.

"Што се тиче градње новог блока Опште болнице, реконструкције и адаптације постојећег дијела болнице, који није обухваћен радовима у протеклој години, као и набавке медицинске и немедицинске опреме, завршен је међународни поступак јавне набавке, па се ових дана очекује потписивање уговора са изабраним понуђачем", рекао је Поповић.

Он је оцијенио да је то, у последњих тридесетак година, највећи пројекат у регији Бирач, те ће по његовом завршетку пацијенти имати најсавременије болничке услуге, а запослени врхунске радне услове.

"Све ово Болница постиже захваљујући доброј сарадњи са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком, предсједником Србије Александром Вучићем, предсједником и премијером Републике Српске Жељком Цвијановић и Радованом Вишковићем, Министарством здравља Републике Срске на челу са министром Аленом Шеранићем, те Фондом здравственог осугурања Српске и зворничком Градском управом", навео је Поповић.

Помоћник директора Опште болнице Зворник Наташа Ивановић рекла је да у установи тренутно ради 65 љекара, што је за шест више него 2017. године.

"Ријеч је о 43 специјалиста, пет субспецијалиста, три доктора медицине као секундарци, док је 12 љекара на специјализацији", рекла је Ивановићева.

Ивановићева је нагласила да је прије неколико дана завршена оцјена кандидата за додјелу три специјализације, и то из интерне медицине, интеристичке онкологије и офтамологије.

"Имамо 25 љекара који су тренутно ангажовани по уговору о дјелу. То су специјалисти, субспецијалисти и професори који долазе у Општу болницу ради сложенијих оперативних инртервенција и који истовремено едукују наше љекаре", рекла је Ивановићева.

На конференцији за новинаре говорио је и начелник Опште хирургије Опште болнице Зоран Комљеновић који је у прошлој години обавио више од 500 оперативних захвата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана