Поплављенима пет милиона КМ

Анита Јанковић
Поплављенима пет милиона КМ

Бањалука - Министарство финансија РС исплатило је јуче пет милиона марака општинама и градовима за санирање материјалних трошкова који су настали током отклањања посљедица прошлогодишњих поплава.

У Министарству истичу да је исплата обављена на основу одлуке Управног одбора Фонда солидарности, који је утврдио критеријуме за расподјелу новца, а на основу приједлога Савеза општина и градова РС.

Новац су добиле 42 јединице локалне самоуправе по основу настале штете за вријеме поплава и броја додијељених ваучера. Највише новца добили су градови Бијељина и Добој у чије касе се слило нешто више од милион марака, затим општина Шамац која је добила око 724.000 марака и град Бањалука са нешто више од 565.000 марака. Најмање новца отишло је у општину Пале и то свега 903 марке.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић каже да је добијени новац намијењен за надокнаду дијела трошкова која су настала приликом одвоза смећа, депоновања отпада, за гориво, храну и слично.

- Општине које су имале имале највећу штету су добиле највише новца, то је и логично. Било би добро да смо имали више новца на располагању, али шта је ту је. Добијени новац је довољан за покривање дијела трошкова - констатовао је Мићић и нагласио да је Фонд солидарности у потпуности оправдао своје постојање те да је увођење посебне такса била исправна и поштена одлука.

- Више од 20 милиона марака је дошло у Бијељину преко ваучера, што је више него добро. Наш град је имао индиректну штету од 392 милиона марака и не може се то тако лако надокнадити, али урадили смо колико смо могли - рекао је Мићић.

Према његовим ријечима, привредници из Бијељине у наредном периоду требало би да добију око 14 милиона марака за надокнаду штете.

Добијеним износом задовољан је и начелник Шамца Саво Минић, општине која је у односу на број становника у лањским поплавама претрпјела највећу штету.

- Изузетно смо задовољни, јер нико нема обавезу ни могућност да у цијелости надокнади штету. Ова средства ће помоћи нашој општини како бисмо задржали финансијску стабилност и допунили ослабљени буџет - каже Минић.

Он је додао да ће више од половине добијеног новца бити уплаћено Пореској управи за неизмирене доприносе и обавезе настале у периоду поплава.

- Сљедећа помоћ коју очекујемо намијењена је привредницима наше општине за коју се надамо да ће стићи што прије. Општина Шамац и град Добој су од посебне бриге, а у Добоју су већ добили новац, тако да је Шамац сљедећи на реду - прича Минић.

Привредници

Министарство финансија исплатило је прије 11 дана шест милиона КМ привредницима са подручја Добоја који су претрпјели штету током поплава у мају прошле године.

- У настојању да пружи подршку и осталим привредницима који су претрпјели оштећења Управни одбор Фонда солидарности утврдиће износе за помоћ и осталим локалним заједницама у РС - кажу у Министарству финансија РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана