Помоћи српским породицама у Шибенско-Книнској жупанији

Срна
Помоћи српским породицама у Шибенско-Книнској жупанији

Нови Сад - Секретар АП Војводине за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић разговарао је данас са Миланом Ђурђевићем, начелником општине Бискупија у Шибенско-книнској жупанији у Хрватској, о могућностима интензивирања међурегионалне сарадње, с циљем подршке српским породицама са дјецом на том подручју.

Састанку су присуствовали и предсједник Удружења "Жене косовске долине" Радмила Дрезга, предсједник Клуба "Далматинско Косово" Драгана Петровић и протонамјесник Станко Антић, саопштено је из Биро Покрајинске владе за односе са јавношћу.

Током састанка закључено је да су дјеца која похађају школу на том подручју ускраћена за упознавање о српској култури, историји и традицији јер у редовном школовању у наставном програму не постоји предмет који се тиме бави.

Представници удружења навели су током сусрета да имају у припреми програме помоћу којих би проширили наставно дјеловање и едукацију из српске културе и историје.

Тренутно у Школи српске културе, једној од активности Клуба "Далматинско Косово", наставу похађа 22 дјеце из осам села са подручја општине Бискупија, а на часовима који се одржавају једном седмично дјеца се упознају о српској култури и историји путем филмова и презентација.

Бијелић је том приликом нагласио да ће Покрајинска влада увијек бити отворена за сваки вид подршке како би се помогло активностима које ће допринијети очувању и опстанку српских породица на Далматинском Косову.

"Потребно је покренути више оваквих иницијатива изван институционалног деловања како би рад са српском децом био примењен у свим деловима Хрватске, где год постоји иједно српско дете и свештеник који би могао да држи наставу", рекао је Бјелић.

Током боравка у Шибенско-книнској жупанији, Бјелић је, заједно са сарадницима и представницима Удружења "Жене косовске долине", посјетио манастир Драговић, као и Школу српске културе "Далматинско Косово", гдје је присуствовао часу историје и културе.

Састанак делегације Покрајинске владе, руководства општине Бискупија, као и представника српских удружења одржан је у просторијама Удружења "Жене косовске долине".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана