Помоћ у бијељинском Центру за социјални рад тражи све више младих

Љиљана Алексић
Помоћ у бијељинском Центру за социјални рад тражи све више младих

БИЈЕЉИНА - Пандемија вируса корона утицала је на све сфере друштва, а додатно је погодила социјално угрожена лица. Статистика је све неповољнија, а ни Бијељина није изузета када је у питању повећање броја сиромашних грађана.

Из године у годину биљежи се константан благи пораст броја корисника услуга које пружа Центар за социјални рад у Бијељини, а у овој години усљед пандемије појавила се и нова категорија становништва којој је потребна помоћ.

- Не можемо рећи да је стање алармантно, али се повећава број корисника. Оно што је специфично за ову годину јесу захтјеви корисника који су структурално различити у односу на раније године. На примјер, имали смо захтјеве млађег становништва које је раније својим радом успијевало да обезбиједи себи егзистенцију, а сада је у стању потребе. То су млади људи са малом дјецом који плаћају кирију и сада су се нашли у ситуацији да је отац изгубио посао, а породица самим тим кров над главом. И за њих и за нас то је нова ситуација па смо били принуђени да проналазимо разне начине да им помогнемо да плате кирију, давали смо једнократне помоћи и слично - рекла је руководилац Одјељења за социјалну заштиту у Центру за социјални рад Бијељина Мила Стојановић.

Запосленима у овој установи рад отежава епидемиолошка ситуација.

- Јако је тешко када је, на примјер, некој старијој баки која је заражена потребна помоћ, да се донесу дрва, припреми храна и донесе, а морају се поштовати епидемиолошке мјере - каже Стојановићева.

Уз константан пораст броја корисника додатка за његу и помоћ другог лица, као и новчане помоћи, Центар за социјални рад редовно врши исплату права свим корисницима.

- То је баш велики притисак. На седмичном нивоу је и до 40 нових захтјева, тако да тренутно имамо више од 1.800 корисника који су степеновани у двије групе и остварују право на 80 или 90 КМ. Такође, на евиденцији је и 368 породица са 472 корисника - рекла је она.

И подаци Црвеног крста у Бијељини нису оптимистични. Показују да је у овој години број лица која живе на ивици егзистенције повећан.

- Ова година је знатно тежа од претходне. Донијела је велику муку људима, а донаторска средства су све мања. Надлежне институције би требало да се активније укључе у рјешавање ових проблема, те да буџетска средства за ове намјене путем Центра за социјални рад буду повећана. Средства која добијемо од донатора подијелимо корисницима, али је углавном ријеч о једнократној помоћи која добро дође, али не рјешава системски проблеме - каже секретар Градске организације Црвеног крста Перица Глигић.

Једна од таквих помоћи недавно је стигла из Земље излазећег сунца. Бијељинац Младен Јовић, који живи и ради у далеком Јапану, послао је новац бијељинском Центру за социјални рад за куповину 80 новогодишњих пакетића, који су уручени социјално угроженим малишанима. И претходних година он је на различите начине помагао својим суграђанима.

Хуманитарна акција

Црвени крст у Бијељини прикупља помоћ за социјално најугроженије породице поводом предстојећих новогодишњих и божићних празника.

- Одзив је за сада добар и прикупљена су средства за половину од 200 планираних пакета, али позивамо привреднике који су увијек помагали, те све људе добре воље који су у прилици да донирају новац, прехрамбене артикле и печенице како би и најугроженији осјетили радост празника - каже Перица Глигић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана