Помоћ мјештанима србачких и градишких села стиже чамцима

Д. Јовичић, М. Вујић
Помоћ мјештанима србачких и градишких села стиже чамцима

Србац, Градишка - Мјештани неколико села у општинама Србац и Градишка, чија се домаћинства налазе уз ријеку Саву, остали су, усљед поплава, одсјечени од свијета, па се до њих једино може доћи чамцима.

Цивилна заштита (ЦЗ) и Црвени крст из Српца уручили су јуче пакете хране и прибира за хигијену поплављенима у небрањеном подручју села Бајинци и Гај, гдје се Сава излила прије десетак дана и потопила на стотине хектара обрадивог земљишта.

Пакет је добио и Драгиша Требовац који је опремљен чамцима и помаже комшијама у достављању намирница.

- Стално смо на опрезу. Највећи проблем је што нам поплаве односе љетину, тако да немамо довољно хране за стоку. Већ другу годину заредом купујем сијено, а имам нешто кукуруза у залихама, па се сналазимо. Али ситуација је тешка, поготово што најављују нове падавине - рекао је Требовац.

Начелник Општинског штаба ЦЗ Далибор Кошутић каже да су у Српцу на снази редовне мјере одбране од поплава.

- Недавно смо усвојили оперативни план одбране од поплава, а формирали смо и шест тимова који обилазе најугроженија подручја. Поплава нема у брањеном подручју - казао је он.

Водостај Саве код Српца јуче је износио 891 центиметар, а ванредне мјере одбране од поплава се проглашавају на 940 центиметара. Осим кућа и ораница у небрањеном подручју вода је стигла и до православног храма у Бајинцима.

Кота ванредне одбране од поплава у Градишци јуче је била премашена за 46 центиметра.

- Ријека Сава се излила у небрањена подручја. Екипе Цивилне заштите предузимају све потребне мјере с циљем припреме становништва уколико би дошло до раста водостаја - истакао је шеф Општинске ЦЗ Градишка Бошко Пуцар.

Ријека Сава, која се излила у небрањеном подручју Гашнице, Бистирце и Врбашке, могла би да угрози неколико кућа. У мјесту Орубица заплављено је 12 објеката, бандере су до пола под водом, па су мјештани остали и без струје.

- Опкољени смо водом и спремни смо на све. Чак смо припремили палете, да бисмо у случају поплаве на њих подигли стоку. Сва срећа да око кућа имамо насипе, па вода још није продрла у њих - рекао је мјештанин Орубице Миле Козић, који својим комшијама чамцем доставља помоћ.

И мјештани Гашнице, гдје су оранице у небрањеном дијелу под водом, пробдјели су ноћ гледајући како ријека надолази.

- Забринути смо за водостај, знајући какву смо штету имали претходних година, када смо спашавали имовину и стоку - рекао је мјештанин Мирко Бабић.

Начелник општине Градишка Зоран Латиновић је истакао да екипе Цивилне заштите обилазе терен уз ријеку Саву и свакодневно достављају воду и храну мјештанима који су већ десетак дана под водом.

Могуће поплаве

Управа Цивилне заштите РС апеловала је на институције, колективе и грађане око ријеке Уне, Саве и Дрине да предузму мјере заштите људи и материјалних добара, с обзиром на то да се данас очекују обилније падавине у тим подручјима.

- Треба обратити пажњу и на ријеку Дрину, у чијем се средњем и доњем сливном подручју очекују повећане падавине - упозоравају из Републичке управе ЦЗ.

И дежурни метеоролог у Републичком хидрометеоролошком заводу Милица Ђорђевић је потврдила да се очекују обилне кише око ријека Саве и Дрине. Општински штаб Цивилне заштите у Вишеграду позвао је грађане да на вријеме очисте системе за одвод оборинских вода, јер и они проузрокују изливање воде на улице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана