Помоћ добиле 104 породице из Кожуха, донатор остао анониман

nezavisne.com
Помоћ добиле 104 породице из Кожуха, донатор остао анониман

Добој - Девет мјесеци поштар Нинослав Жарић из Кожуха носио је у својој торби коверте које су родитељи трећег и четвртог дјетета из градова Епархије зворничко-тузланске слали у Осјечане како би конкурисали за средства која је дијелио анонимни донатор, да би се на крају и његово име нашло на списку дародавца.

“Ево, дошао је тренутак да предам и своју, да добијем тај износ. Захваљујем наравно донатору, стварно лијеп гест. Био је велики број коверата, на стотине. Саша Живановић, заступник донатора, све то је прегледао”, прича Жарић, те наводи да ће 2.000 КМ потрошити на санацију крова куће у којој живи с породицом.

Његова супруга Божидарка, држећи у рукама Ђурађа, казала је да имају још двоје дјеце, Надежду и Доситеја, те похвалила гест непознатог донатора, који је на својој анонимности истрајао до краја хумане акције.

“Ово је баш риједак примјер хуманости и доброг дјела и још анонимно. Обично ко чини добро дјело, одмах тражи да се снима и рекламира, а ово је анонимно и даје баш велики износ дјеци”, каже Божидарка, те додаје да јој није било тешко да се одлучи да роди треће дијете јер јој у помоћ када је то потебно прискаче свекрва.

Анонимни донатор се крајем прошле године писмом обратио епископу зворничко-тузланском Фотију и обавијестио га да жели да донира средства за свако треће и четврто дијете рођено у 2019. на подручју ове епархије, након чега је расписан проглас локалном свештенству, а једини услов је био да дјеца буду крштена.

“Статистички гледано, треће и четврто дијете је управо она циљна група која побољшава наталитет у нашој држави, и то је конкретно био и један од разлога зашто баш да се дарује треће и четврто дијете”, појаснио је јереј Драган Павловић, свештеник у Слатини, код Шамца, иначе отац три сина.

Укупно 104 породице добиле су по 2.000 КМ, највише их је из Семберије, а најмање са подручја шамачке општине, а поводом завршетка акције свима њима донатор се обратио саопштењем.

“Желио бих само да родитељи своју дјецу науче да знају захвалити за свачије добро дјело и да их науче да преузимају своје обавезе, да извршавају задатке који их у животу чекају”, пренио је његове ријечи заступник Саша Живановић, директор Основне школе “Радоје Домановић” у Осјечанима, у којој је уручено задњих пет донација.

Новчана средства, између осталих, добила је и породица Стокић из Добоја, која има четворо дјеце.

“Било би добро да има још више оваквих акција како од донатора, тако и на нивоу државних органа, локалне самоуправе. Било би добро да се организују и неки фондови да би се помагале породице, поготово ове породице са више дјеце”, сматра Жељко Стокић, отац Теодоре, рођене 26. јуна, која има два старија брата и сестру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана