Помоћ бијељинским привредницима равномјерно распоредити

Срна
Помоћ бијељинским привредницима равномјерно распоредити

БИЈЕЉИНА - Привредни савјет Бијељине очекује од Градске управе од 200.000 КМ намијењених за једнократну помоћ привредницима ради ублажавања посљедица пандемије буде равномјерно распоређено према губицима које су претрпјели.

Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић рекао је новинарима да је Одјељење за привреду задужено да расподијели средства на основу препорука Привредног савјета.

Он је навео да је око 500 привредника било највише погођено и да им је био забрањен рад у најдужем периоду.

Члан Привредног савјета и директор компаније "Спектар дринк" Ђорђе Славињак каже да Савјет очекује од Градске управе да привредницима који су претрпјели највише штете да значајне олакшице.

Он је навео да је подршка привреди Бијељине и Семберије неопходна и да је усвојени сет мјера добродошао.

"Обавијештени смо да су дјелатности које су биле значајно угрожене пандемијом као што је угоститељство, превоз путника у друмском саобраћају и туризам добили значајне олакшице, а сви остали привредници добили су олакшице у смислу плаћања комуналних такса на назив фирме, рекламу и слично", рекао је Славињак.

Он је навео да Привредни савјет ради и на изналажењу нових могућности за подршку малим привредницима, занатским радњама, као и цјелокупном реалном сектору кроз одређене олакшице.

Славињак каже да је привреда Семберије прошле године имала значајнији извоз него 2019. године, што је резултат дрвопрерађивачке индустрије.

"Сектор прераде воћа и поврћа је са друге стране имао велики пад извоза у љетном периоду због пандемије", рекао је Славињак.

Извршни директор Занатско-предузетничког удружења "Предузетник" Милорад Стевић рекао је да је данашња сједницу Привредног савјета била веома успјешна и конструктивна.

"Градска управа је показала двољно слуха за нас, али и добре воље да усвоји наше приједлоге и сугестије", рекао је Стевић.

Он је додао да ће се средства од 200.000 КМ усмјерити намјенски за једнократну помоћ предузетницима којима је током пандемије био забрањен рад.

Душан Трифковић из Одјељења за привреду рекао је да ће већ од наредног мјесеца Одјељење расписати јавни позив за самозапошљавање, при чему ће додијелити 5.000 КМ за 26 новорегистрованих самосталних предузетника.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана