Поменом чувају 562 жртве од заборава усташког пира у Поткозарју и Пискавици

Ј. Д.
Поменом чувају 562 жртве од заборава усташког пира у Поткозарју и Пискавици

Поткозарје - Служењем парастоса у храму Покрова пресвете Богородице у Поткозарју у недјељу у 11 часова почеће обиљежавање 75. годишњице од крвавог усташког пира када је убијено 562 мјештана Поткозарја и Пиксавице.

Обиљежавање Дана страдања Срба Поткозарја биће настављено у 12 часова у Дому културе Поткозарје гдје је планирано обраћање званичника. Предсједник организационог одбора Дана страдања Срба Поткозарја Недељко Милаковић је подсјетио да су 5. и 12. фебруара 1942. године усташе кренуле да спроводе план на истребљењу Срба са овог подручја, али та судбина задесила је више насеља.

- Идеологија Хрватске је била да трећину Срба треба побити, трећину иселити и трећину превести у католичку вјеру. Судбина истребљења је задесила Ивањску, Мотике, Шарговац, Дракулић, Бијели поток и Дебељаке. То ћемо обиљежити поменом на жртве - рекао је Милаковић.

Истиче да су жртве биле сахрањене у двориштима гдје су убијени, да би касније већина била ексхумирана у заједничку гробницу. Милаковић је поручио да обиљежавањем Дана страдања Срба Поткозарја чувамо сјећање на невине жртве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана