Помама за плацевима и викендицама

Маријана Миљић Бјеловук
Помама за плацевима и викендицама

БАЊАЛУКА - Све више становника Српске, али и оних који живе у дијаспори због пандемије вируса корона заинтересовано је за куповину плацева за градњу кућа и викендица, док је потражња за становима за сада у другом плану.

Власник бањалучке Агенције за некретнине “Сензор” Манојло Поповић рекао је да потражња плацева за градњу кућа никада није била већа.

- Највише ме зову људи који живе у иностранству који се распитују за плацеве. Ни сам не знам колико нам се људи у року од мјесец обратило и питало за земљиште за градњу кућа, како за себе, тако и за родитеље. Цијене земљишта се нису мијењале за сада и оне се крећу од десет до 150 марака по метру квадратном, у зависности од локације - навео је за “Глас Српске” Поповић и додао да се људи распитују и за станове, али да тражња није повећана у односу на период прије кризе.

Да су грађани заинтересовани само за куповину земљишта и викендица, тврде и у бањалучкој Агенцији за некретнине “Еуро агент”.

- Ваљда је људима досадило да буду у становима  због све ове ситуације па су заинтересовани за куповину земљишта за градњу кућа и викендица. Ово вријеме је натјерало многе да размишљају о некретнини изван града - казала је власница “Еуро агента” Сенка Гатарић.

Навела је да цијене викендица зависе од локације те да су купцима најинтересантније ове некретнине у Слатини, гдје је цијена и највећа. 

- Такође су им привлачне и викенд куће у околини Челинца. У овом периоду, односно у мјесец дана, од када је избила криза због вируса корона, људи су се углавном распитивали за плацеве и земљишта, али још нико није “преломио” и одлучио да путем нас купи ове некретнине - навела је Гатарићева.

Када је ријеч о становима, Гатарићева истиче да у року од мјесец дана нико није с њом контактирао и распитивао се за куповину.

- Тешко је сада прогнозирати како ће се цијене кретати на тржишту некретнина. Шта год да кажем, плашим се да ћу погријешити  - истакла је Гатарићева.

Иста ситуација је и у највећем граду у Херцеговини, гдје истичу да су им телефони усијани од позива грађана који су заинтересовани за куповину викендица и плацева.

- Ова криза натјерала је људе да се окрену животу на селу, а то потврђује чињеница да интересовање за куповину викендица и плацева никада није било веће. Зову са свих страна, како домаће становништво, тако и наши људи који живе у дијаспори. Најпривлачније су им ове некретнине у Љубомиру, гдје се имање са 10.000 квадрата земљишта може купити за 50.000 марака - казао је за “Глас” власник Агенције за некретнине “Твико” из Требиња Васо Милић и додао да није опало ни интересовање за станове мање квадратуре.    

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана