Полумаратонац Љубо Тркља олимпијце доводи на билећке улице

Ратомир Мијановић
Полумаратонац Љубо Тркља олимпијце доводи на билећке улице

Билећа - Љубу Тркљи из Билеће, који је претрчао више од 40 маратона и полумаратона широм Европе, ускоро ће бити остварен дугогодишњи сан да опроба срећу, снагу и спремност на стази у свом граду.

Један од најпознатијих маратонаца Српске у Палама је истрчао полумаратон дуг 21,1 километар и тако својој богатој колекцији медаља додао још једно сјајно одличје. Он је казао да је ово била прилика да се промовише први билећки полумаратон.

- Позвали смо све учеснике ове трке да дођу у Билећу и трчећи улицама нашег града упознају његову љепоту. Очекујемо одличан одзив свих тркача, а посебно најзвучнијих имена - истакао је Тркља.

Послије Београдског и Дубровачког полумаратона, те маратона у Скопљу и посљедњег који је одржан у Палама, билећки маратонац очекује нове наступе.

- Задовољан сам постигнутим временом на маратону у Палама, с обзиром на врелину дана, тежину стазе и број учесника - казао је Тркља.

Борио се са прехладама, напорима, недостатком финансија, али је ипак наступао у бројним државама. Трчао је чак и на Атинском маратону, који је сан сваког дугопругаша.

Тркља и његов суграђанин Бранко Хрњаз су први маратонци у Европи који су истрчали и освојили медаље на два полумаратона за мање од 24 сата у двије државе, у чешком Прагу и словачкој Братислави. Овај Билећанин сам финансира своје спортске подвиге. Упркос томе што је незапослен и живи веома скромно, жеља и воља да стигне до циља јачи су од свих препрека.

Тркљини суграђани поносни су на његов успјех. Кад се са маратона врати у Билећу, малишани га дочекају питањима: Које си мјесто освојио? Које је боје медаља? Јеси ли непрекидно трчао 42,2 километра? и другим. Знајући под којим и каквим условима Љубо тренира, припрема се и одлази на трке, кажу да је свака његова медаља златна у сваком смислу. Најсјајнија одличја поносно доноси у своју Билећу, чијим улицама би требало да трче Лусија Кимани, Слађана Перуновић и многа друга позната имена, актери највећих свјетских манифестација.

Нора Тркља

Колико могу бити чудни спортски путеви свједочи податак да је једна од најуспјешнијих српских маратонки поријеклом Билећанка, Љубина рођака Нора Тркља, која наступа за београдску Црвену звезду.

- Једина разлика између нас двоје јесте то што је она поријеком из Мириловића, а ја са Корита. Једно је сигурно, Тркље су најјача српска маратонска породица - са осмијехом каже Тркља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана