Положени вијенци на споменик Виталију Чуркину у Источном Новом Сарајеву

Срна
Foto: Срна

ИСТОЧНО САРАЈЕВО- У Источном Новом Сарајеву данас су, поводом Дана дипломата Русије, положени вијенци и цвијеће код спомен-обиљежја бившем руском амбасадору при УН Виталију Чуркину.

Вијенце и цвијеће положили су амбасадор Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов, градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић у својству изасланика предсједника Републике Српске, делегације општина Источно Ново Сарајево и Милићи и предсједник Удружења грађана "Источна алтернатива" Војин Павловић.

Спомен-плоча Виталију Чуркину у Источном Сарајеву постављена је 2017. године на иницијативу удружења грађана "Источна алтернатива", уз подршку Амбасаде Русије у БиХ и општине Источно Ново Сарајево.

Спомен-обиљежје Чуркину подигнуто је у знак захвалности српског народа за улагање вета у Савјету безбједности УН на срамну британску резолуцију о Сребреници.

Руски празник Дан дипломата установљен је указом предсједника Руске Федерације од 31. октобра 2002. године поводом 200 година од формирања Министарства иностраних послова Русије.

Дан дипломата симбол је континуитета различитих периода у историји руске спољнополитичке службе и представља нераскидиву везу међу генерацијама.

На овај дан, запослени у Министарству иностраних послова Руске Федедерације у знак сјећања на претходне генерације службеника отаџбинске дипломатије полажу цвијеће на гробове истакнутих руских дипломата, који су сахрањени у Русији и ван ње.

Чуркин је преминуо у Њујорку 20. фебруара 2017. године, дан уочи 65. рођендана. Овај руски дипломата остао је запамћен међу Србима јер је у Савјету безбједности УН уложио вето на британску резолуцију о Сребреници и тиме спријечио неправедно жигосање српског народа као геноцидног.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана