Положај Ромкиња на незадовољавајућем нивоу

Срна
Положај Ромкиња на незадовољавајућем нивоу

Прњавор - Предсједник Удружења “Ромска дјевојка – Романи ћеј” из Прњавора Сњежана Мирковић изјавила је да БиХ има одличне законе, али да положај Ромкиња и даље није на задовољавајућем нивоу, као и да је мали проценат њихове запослености.

Мирковићева је рекла Срни да још има доста локалних заједница у БиХ гдје се ништа не ради о питању положаја Рома у друштву, јер нема удружења, активиста или медијатора који би могли допринијети одређеним промјенама.

Чланице Удружења “Ромска дјевојка – Романи ћеј” данас су дружењем са суграђанкама и подјелом каранфила на градском тргу у Прњавору, поводом Дана жена, почеле реализацију садржаја предвиђених током Мјесеца женског ромског активизма.

Мирковићева је рекла да је циљ активности које спроводи ово удружење у протеклих 10 година управо на данашњи дан да се укаже на положај жена у друштву, посебно Ромкиња.

Она је истакла да БиХ има одличне законе, али да их треба спороводити у пракси.

“Сва наша дјеца у Прњавору иду у школу, успоставили смо добру сарадњу са институцијама, али смо још незадовољни процентом запослености Ромкиња, посебно на истакнутијим радним мјестима. Били бисмо срећни када би образовани Роми били на бољим радним положајима и више ангажовани у политичком и друштвеном животу”, рекла је Мирковићева.

Мјесец женског ромског активизма завршава се 8. априла, на Свјетски дан Рома.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана