Пољопривредници увјерени да ће обновити механизацију по повољним условима

Срна
Пољопривредници увјерени да ће обновити механизацију по повољним условима

СОКОЛАЦ - Представљању програма подршке Владе Мађарске привреди Републике Српске данас је на Сокоцу присуствовао велики број пољопривредних произвођача који су увјерени да ће по повољним условима обновити дио механизације, опреме и алата, те унаприједити производњу.

Директор Фондације за одрживи развој Републике Српске “Прогресус” Андреа Јаглица рекла је новинарима на Сокоцу да је ријеч о првом програму подршке мађарске Владе привреди Српске у оквиру којег ће пољопривредним произвођачима бити омогућено нешто мање од 28 милиона евра за набавку пољопривредних машина, механизације, опреме и алата.

“Фондација ће субвенционисати до 70 одсто укупне набавке, с тим да је минимални износ бесповратних средстава који пољопривредници могу да траже 2.500 евра па до 25.000 евра”, навела је Јаглица.

Она је изразила задовољство бројем заинтересованих пољопривредника за овај програм, који су препознали да је ово одлична прилика за набавку механизације, опреме и алата у вријеме кризе, поскупљења енергената и раста цијена хране.

Према њеним ријечима, услови за пријаву на овај програм су да су пољопривредници и правна лица из ове дјелатности регистровани и да им је земљиште уписано у регистар газдинстава на подручју Републике Српке или Брчко дистрикта.

Она је нагласила да нема квота ни за једну локолну заједницу и да ће свака моћи да повуче онолико средстава колико буде успјешних апликација.

Предсједник Скупштине соколачког Удружења произвођача млијека и млијечних производа “Благо Романије” Јована Солдар изразила је задовољство овим пројектом који ће бити реализован у Српској у којем ће при набавци пољопривредне механизације, опреме и алата 70 одсто бити учешће Владе Мађарске, што су значајна средства за пољопривреднике на овом подручју.

“На нашим просторима је одавно застарјела механизација за производњу, тако да ће набавка ове механизације помоћи унапређењу пољопривреде у свим секторима од аграрне до мљекарске производње”, нагласила је Солдарова.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица захвалио је што је ова локална заједница ушла у први круг анкетирања и упознавања о овом међудржавном програму помоћи пољопривредицима.

Он је оцијенио да је програм подршке Владе Мађарске привреди Српске велика помоћ пољопривредницима у њиховом раду, проширивању капацитета и набавци опреме.

Бјелица је нагласио да је на подручју Сокоца, уз помоћ међународних фондова и Владе Републике Српске, подстакнута пластеничка производња, те да двије мљекаре откупљују око 3,5 милиона литара млијека, а да локална управа даје додатну премију од 10 фенинга по литру млијека испорученог мљекарама.

“Сада тај износ за премије достиже 40.000 КМ мјесечно, а кренуло је са нешто више од 20.000 КМ, што значи да се повећава производња млијека”, навео је Бјелица.

Фондација за одрживи развој Републике Српске “Прогресус” објавиће 1. септембра јавни позив за додјелу бесповратних средстава пољопривредницима у Српској и Брчко дистрикту за набавку пољопривредне механизације, опреме и алата у оквиру реализације првог Програма подршке Владе Мађарске привреди у Републици Српској.

Помоћ пољопривредницима у Републици Српској је прва фаза подршке коју су у новембру прошле године договорили премијер Мађарске Виктор Орбан и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

“Први пројекат подразумијева додјелу бесповратних средстава пољопривредницима у Републици Српској до 70 одсто субвенција за набавку механизације, опреме и алата мађарске производње, а пољопривредници ће моћи да остваре право на средства у појединачном износу од 2.500 до 25.000 евра”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана