Пољопривредници у БиХ : Писмо подршке министрима из реда српског народа у Савјету министара

Срна
Пољопривредници у БиХ : Писмо подршке министрима из реда српског народа у Савјету министара

ГРАДИШКА - Пољопривредници у БиХ упутили су отворено писмо подршке министрима из реда српског народа у Савјету министара за увођење мјера заштите домаће производње и неусвајање одлука на нивоу БиХ до доношења ових мјера.

У овореном писму пољопривредника подсјећа се да је недавно у Градишци одржан састанак представника пољопривредних произвођача Републике Српске са српским чланом и предсједавајућим Предсједништва БиХ Милорадом Додиком, којем је предочена никада лошија ситуација у којој се налази домаћа пољопривреда која је директно угрожена прекомјерним увозом свих пољопривредних производа.

То је, напомињу пољопривредници, додатно изазвало енорман пад откупних цијена, прије свега живе стоке, али и воћа, поврћа, млијека и осталих производа, те њихове вишкове.

Уз немогућност пласмана својих продуката, пољопривредници истичу да су суочени и са поскупјелом прољећном сјетвом и неизвјесном производном годином.

 "Немајући нимало одговорности за проблеме пољопривредника, министри из реда хрватског и бошњачког народа у Савјету министара упорно одбијају усвајање одлуке о увођењу заштитних мјера при увозу меса из ЕУ, док је Додик подржао оправдане захтјеве", наводи се у отвореном писму.

Имајући у виду ставове ових министара пољопривредници су предложили предсједавајућем Предсједништва БиХ да својим политичким капацитетом, заједно са министрима из реда српског народа, не подрже усвајање никаквих одлука на нивоу БиХ док не буде усвојена одлука о увођењу заштитних мјера при увозу меса у БиХ.

 Из овога би, напомињу, биле изузете одлуке везане за питање здравља грађана- набавка лијекова, вакцина и слично.

Пољопривредници сматрају да, као најбројнија популација у БиХ, не заслужују тако ниподаштавајући однос појединих министара.

"Додик је недвосмислено прихватио наш предлог, сматрајући га потпуно оправданим, а што би требало да се покаже и на наредној сједници Савјета министара", каже се у писму.

Са оваквим ставом Додика и закључцима са састанка, пољопривредници Републике Српске су упознали колеге из Федерације БиХ који недвосмислено подржавају овакав начин рјешавања проблема око увоза меса у БиХ.

"Имајући у виду да смо искористили све врсте преговора и доказали прекомјеран увоз и прениску откупну цијену који нас директно погађају, сви пољопривредници су сагласни да подрже овакав приступ до доношења одлуке о увођењу мјера заштите при увозу меса и стоке у БиХ", истичу пољопривредници.

Писмо су потписали Савез удружења пољопривредних произвођача Републике Српске, Сељачки савез Федерације БиХ, Удружење пољопривредних произвођача-мљекара Републике Српске, Жупанијска удруга свињогојаца "Фармер" Орашје и Удружење пољопривредника села Семберије и Мајевице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана