Пољопривредни кластер Градишка-Лакташи-Србац: У игри настају здрави залогаји

Дејан Јовичић
Foto: Д. Јовичић

СРБАЦ - Дјецу је од најранијег доба потребно едуковати о правилном начину исхране и укључивати их у прављење здравих оброка како би такве навике задржали током цијелог живота.

Поручила је то магистар воћарства и руководилац и координатор радионица “Здрави залогаји” Бојана Петровић. Ове радионице организује Пољопривредни кластер Градишка-Лакташи-Србац (ГЛС), а на њима малишани кроз игру и креативан приступ уче о здравим рецептима.

Једна од таквих радионица одржана је у србачком Удружењу жена гдје су полазници вртића “Наша радост” украшавали домаће медењаке.

Петровићева каже да кроз овакве радионице дјеци скрећу пажњу колико је здрава исхрана важна за сваког човјека и уједно афирмишу мале произвођаче с ових простора и повезују их с купцима, што је једна од главних визија њиховог кластера.

- Кроз ову активност преносимо поруку да је важно јести домаће намирнице познатог поријекла, а фокус смо посебно ставили на мала пољопривредна газдинства којих има много на овом подручју. Већа је вјероватноћа да ће кроз оваква дружења дјеца прије пробати воће, поврће и другу храну коју до сада нису жељела да једу - рекла је Петровићева.

Чланица Удружења жена Мара Митрић, која је израдила медењаке за украшавање, већ годинама на имању у Горњим Срђевићима прави домаће колаче од меда који су постали препознатљиви код србачких купаца, а њени производи, под етикетом Удружења, нашли су своје мјесто и у Крајишкој кући у Бањалуци.

- Моји медењаци су прошли све потребне анализе и контроле квалитета хране, а бавим се и производњом меда с додацима прополиса и израдом свијећа од пчелињег воска. Мед јача имунитет, срце и крвне судове и веома је благотворан за здравље дјеце и одраслих, због чега је неопходан у свакодневној исхрани - рекла је Митрићева.

Директорица србачког вртића Богдана Михољчић каже да је веома важно да се дјеца што прије упознају са здравим начином живота, нарочито у предшколском узрасту.

- Ово је наставак наше сарадње с кластером ГЛС, након што смо прошле године, користећи здраве намирнице србачких пољопривредника, спремали здраве оброке у вртићу, а посјетили смо и плантажу Бојана и Санеле Видовић у Старом Мартинцу гдје смо припремали палачинке од домаћих боровница. Дјецу смо на овај начин научили разним способностима и приближили им домаћу кухињу - истакла је Михољчићева.

Подршка

Радионице “Здрави залогаји” одржане су у протеклом периоду и у школама и предшколским установама у Градишци, Лакташима и Бањалуци. Подржало их је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана