Пољаци његују српску традицију

Д. Ј.
Пољаци његују српску традицију

Србац - Делегација општине Србац присуствовала је свечаностима у пољском насељу Черна код Новогрођеца поводом 70. годишњице повратка Пољака у домовину, након што су пет деценија насељавали подручје Кунове у Српцу.

У присуству више стотина мјештана начелници Српца и Новогрођеца Драго Ћирић и Роберт Релих положили су цвијеће на споменик који је подигнут на мјесту одакле су 1946. године стигли возови са пољским емигрантима.

- У Новогрођецу и околини око 80 одсто грађана води поријекло од Пољака. Процјењује се да је на подручју Српца у вријеме аустроугарске власти насељено око 3.500 Пољака и око 500 Украјинаца - истакао је Ћирић и додао да су се веома добро уклопили са локалним становништвом.

- Од нас су примали разне обичаје које и сада примјењују. Селима су давали називе идентичне селима у Српцу, а осмислили су и манифестацију Печеница, која осликава наше обичаје - додао је Ћирић.

Историчар и публициста Данило Кошутић каже да су по доласку у Србац, крајем 19. вијека, пољске породице бесплатно добијале по 10 хектара земље, а потом су градили куће, цркве, школе и гробља. Највећи траг оставио је Артур Бурда, који је 1903. у Бардачи подигао први рибњак у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана