Политичка криза у Шипову се наставља: Печати на селу, пројекти у блокади

Анита Јанковић
Политичка криза у Шипову се наставља: Печати на селу, пројекти у блокади

Шипово - Политичка криза у општини Шипово све је дубља, а највећу штету трпе грађани и јавна предузећа јер су бројни пројекти блокирани.

Заврзлама око печата Скупштине општине (СО) Шипово, без којег се не може овјерити ниједан општински документ, траје више од мјесец и почела је да узима данак.

Бивши предсједник СО Милан Плавшић (СНСД), иако је поднио неопозиву оставку почетком јула, не жели да преда два скупштинска печата новом предсједнику парламента Драгољубу Вујковићу (ДНС). Вујковић је смијењен прошле године са чела Скупштине, а на ту функцију је враћен пресудом Окружног суда у Бањалуци, у мају ове године.

- Печати су код мене и нећу их предати Вујковићу, који не може бити одборник, а камоли предсједник Скупштине јер је био у сукобу интереса. Послао сам четири захтјева Министарству управе и локалне самоуправе РС с питањем коме да предам печате, али ми нису одговорили - каже Плавшић и додаје да је тренутно на одмору, али када се врати, печате ће однијети у ресорно министарство.

Вујковић тврди да су дешавања у Шипову одавно превазишла све законе, те да се не могу назвати ни осмишљеном политичком игром.

- То нигдје у свијету не постоји да човјек поднесе оставку и однесе печате својој кући на село, и то не на дан или два, већ ево више од мјесец и да за то не одговара. Постоје чак и незваничне информације да се печати злоупотребљавају - казује Вујковић.

Први човјек Шипова Милорад Ћирко истиче да се политичке игре око СО негативно одржавају на готово комплетан рад општине, јер се, како каже, блокирају бројни пројекти.

- Потребна нам је реконструкција локалних путева, који су усљед великих киша оштећени. Међутим, ништа не можемо без одлуке Скупштине. Народ не занимају тендери и процедуре, виде само лош пут и желе да дјелујемо. Нисмо усвојили ни план инвестиција за ову годину, као ни низ других докумената - жали се Ћирко.

Истиче да је разговарао са Плавшићем и покушао да ријеши ситуацију, али да је због константног одбијања поднио пријаву Окружном тужилаштву Бањалука.

Одговорност

У Министарству управе и локалне самоуправе РС кажу да примопредаја дужности између функционера општина којима је престао мандат и новоизабраних функционера није уређена Законом о локалној самоуправи, те да је дужност општинских органа да воде рачуна о својим печатима. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана